Auguszta napja van. | 2024.03.29

Államtitkár: hatékony innovációs központtá kell tenni a V4-országokat

2018-05-17 15:25:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a visegrádi országokat hatékony innovációs központtá kell tenni, hogy így is növeljék gazdasági erejüket.

    Erről Íjgyártó István, a minisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára beszélt a V4 Rektori Konferenciák Fórumán csütörtökön Budapesten. Angol nyelvű beszédében az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az innováción alapuló gazdaság megfelelő oktatási rendszerrel kiegészülve a legerősebb és legfőbb mozgatórugója a versenyképességnek. Hozzátette: csak a jól teljesítő, innovatív és digitális V4 lesz képes gazdasági erejének növelésére.
    Beszélt arról is, céljuk, hogy a V4 régió egy hatékony innovációs központ legyen, és meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az országok képesesek Európa keleti és nyugati fele közti technológiai különbség csökkentésére. A régióban sok a magasan és jól képzett szakember, sok előnye van a V4 országoknak, biztosak a gazdasági kilátások és ideális hely a nemzetközi tudáscserére.
    Íjgyártó István beszélt arról is, hogy Magyarországon a felsőoktatásban tanulók száma két évtized alatt megnégyszereződött. A kormány 2016 végén hagyta jóvá az új felsősoktatási stratégiát, hogy hatékony és magas oktatási színvonalú rendszert hozzon létre. Ennek három fő eleme a munkaerőpiac szempontjából releváns tudás átadása, a gazdaság és társadalom számára is előnyös kutatások elvégzése, illetve az intézetek regionális katalizátor szerepének erősítése.
    Ezek mellett hangsúlyozta azt is, hogy az egyetemek életében a nemzetközi kapcsolatok kiemelt fontosságúak lettek, a magyar egyetemek ezért 550 képzést indítottak idegen nyelven. A kormány célja, hogy 25 ezerről 40 ezerre növelje a Magyarországon tanuló külföldi diákok számát 2021-re.
    A régió előtt álló feladatokkal, kihívásokkal kapcsolatban Íjgyártó István azt mondta, minden országnak növelnie kell a kutatásba fektetett kapacitásokat és az egyetemeknek kiemelt szerepük lesz a kutatásokban.