Emma napja van. | 2024.04.19

Ankara tiltakozik egy török bankár New York-i elítélése miatt

2018-05-17 13:40:00

A török külügyminisztérium bírálta az Egyesült Államokat, amiért egy New York-i bíróság harminckét hónap börtönbüntetésre ítélt szerdán egy török bankárt az Irán elleni amerikai szankciók megsértése miatt - jelentette csütörtökön a Sabah című, kormányközeli török napilap.

    A külügyi tárca szerda késő esti közleményében úgy fogalmazott, hogy a per "teljes mértékben kitalált és a tisztességes eljárás elveivel összeegyeztethetetlen volt".
    A minisztérium kiemelte: a perben felsorakoztatott "hamis bizonyítékokat és hazug vallomásokat" az Amerikában élő Fethullah Gülen hitszónok nemzetközi hálózata készítette elő. Ez a tény "az eljárás legitimitását, megbízhatóságát és hitelességét is semmissé tette" - szögezte le a török tárca. Gülent Ankara a 2016. júliusi, törökországi puccskísérlet fő felelősének kiáltotta ki.
    Bekir Bozdag török kormányszóvivő csütörtökön a Twitter-fiókján "nem jogi, hanem politikai pernek" minősítette az eljárást. Hozzátette: a per a gülenista mozgalom, a CIA, az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium közötti együttműködés konkrét bizonyítéka. Hangsúlyozta: Törökország szuverén és független állam, amelynek intézményeivel szemben egy másik ország nem járhat el.
    A 47 éves Mehmet Hakan Atillát, a Halkbank török állami bank volt igazgató-helyettesét még januárban találta bűnösnek az amerikai bíróság négy rendbeli összeesküvésben és egy rendbeli banki csalásban. Szerdán az dőlt el, hogy milyen büntetéssel sújtják ezért.
    A vádirat szerint 2012-ben Atilla segített tető alá hozni Iránnal kötendő olaj- és gázügyleteket, amelyeknek néhány tranzakcióját amerikai bankokon keresztül bonyolították, a bankok tudta nélkül. Lehallgatott telefonbeszélgetésekben a török bankár névleg élelmiszer és agrártermékek eladásáról egyeztetett, miközben valójában olajeladásokról volt szó.
    Az amerikai szankciók megkerülésében a központi szerepet nem Atilla játszotta, hanem egy török-iráni aranykereskedő, Reza Zarrab. A férfi vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal, tanúskodott is a török bankár ellen, és állítása szerint a török elnök is benne volt a cselszövésben. Zarrab bűnösnek vallotta magát csalás, összeesküvés és pénzmosás vádjában, és egyelőre ítélethirdetésre vár.  
    Atilla és Zarrab amerikai őrizetbe vétele és bírósági pere feszültséget gerjesztett Ankara és Washington között, Recep Tayyip Erdogan török államfő az ügyet politikai támadásnak minősítette kormánya ellen.