Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belga kormányfő: számos egyoldalú amerikai intézkedés szembemegy az európai érdekekkel

2018-05-17 09:15:00

Saját kezébe kell vennie a jövőjét az Európai Uniónak, ugyanis látható, hogy az Egyesült Államok több közelmúltbeli egyoldalú intézkedése is szembemegy az európai érdekekkel - jelentette ki szerda este Charles Michel belga miniszterelnök.

    Elmondta, hogy elsősorban az iráni atomegyezményről van szó, amelyből Donald Trump előző héten kiléptette az Egyesült Államokat, valamint az amerikai elnök által az importált acélra és alumíniumra nemrég kivetett védővámokról. Szakértők szerint mindkét ügy komoly feszültséget okozott az Atlanti-óceán két partja között.
    "Sajnálatosnak tartom ezeket a döntéseket, de fenn kell tartani az intenzív párbeszédet Washingtonnal a kölcsönösen előnyös megoldások érdekében" - szögezte le.
    A belga kormányfő emellett hangsúlyozta, "megérti" az Európai Tanács elnökének kemény kijelentéseit, amelyekkel Donald Tusk az Egyesült Államok "kiszámíthatatlan és ellentmondást nem tűrő" magatartását bírálta.
    Tusk szerint Donald Trump amerikai elnök "legutóbbi döntéseinek tükrében még az a kérdés is feltehető, hogy ilyen barátokkal kinek van szüksége ellenségekre".
    Aláhúzta: az Európai Uniónak mindent el kell követnie a transzatlanti kötelék megóvása érdekében, de ezzel párhuzamosan fel kell készülni arra az esetre is, hogy egyedül kell majd cselekednie. Hozzátette, a kontinensnek minden lehetősége megvan felnőni a feladathoz.
    "Semmi kétségem nincs afelől, hogy ezen új globális játszmában Európa vagy a főbb játékosok egyike lesz, vagy mások játékszere (...) Európának korábban példátlan egységet kell alkotnia gazdasági, politikai és katonai téren" - fogalmazott a tanács elnöke.