Gedeon napja van. | 2024.03.28

Múzeumok és galériák éjszakája szombaton Füleken

2018-05-17 08:00:00

A második világháború füleki eseményeit, a gésák és a szamurájok mindennapi életét is megismerhetik a látogatók a Múzeumok és galériák éjszakáján a szlovákiai Füleken szombaton; ezen a napon új díszkaput kap a vár, és megnyitják a légoltalmi óvóhelyeket is - erről sajtóközleményben tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum.

    Mint írják, a vármúzeum immár 11. alkalommal csatlakozik a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű rendezvényhez.
    Az események sora a hagyományokhoz hűen a Városi Honismeret Múzeumban kezdődik. Délután nyitják meg a Schnelczer Zoltán fotógyűjteményéből összeállított, második világháborús tematikájú időszaki kiállítást, majd a városról készült archív felvételeket vetítik le.
    A füleki vár, a város legfőbb nevezetessége ezen a napon új, történelmi eseményeket ábrázoló bejárati díszkapuval gazdagodik. Fél hatkor lesz a kapu ünnepélyes átadása, ezzel veszi kezdetét a várban zajló műsorsorozat. A legizgalmasabb programpontnak a várhegy oldalában található földalatti légoltalmi óvóhelyek megnyitása ígérkezik.
    A Füleki Vármúzeum új, Fülek 1938-1945 című kiállításának köszönhetően az érdeklődők betekintést nyerhetnek a második világháború helyi történéseibe. A régi fotók, katonai egyenruhák és a háború tanúinak emlékei segítségével idézik fel a 20. század első felének embert próbáló eseményeit.
    A Bebek-toronyban a prágai Nemzeti Múzeumhoz tartozó Náprstek Múzeumtól kölcsönzött tárlatot nyitják meg, amely először látogat Szlovákiába. A Gésa és szamuráj című egyedi kiállítás a szamurájok és gésák mindennapi és közösségi életét, valamint a korabeli japán harcművészetet mutatja be, a tárlaton egyedülálló fegyvergyűjtemény, katonai fejfedők, nyergek és különböző dísztárgyak is láthatóak lesznek.
    A kiállított tárgyaknak és szöveges ismertetőnek köszönhetően az érdeklődők betekintést nyerhetnek Japán történelmének 1185 és 1868 közötti korszakába, amikor a szamurájok alapvető befolyással bírtak a társadalomra és a kultúrára. A gésák életét többek között selyem kimonók, ruhakiegészítők és használati tárgyak szemléltetik.
    Este különleges ütőhangszeres (handpan) előadás, japán harcművészeti bemutató, és a Slovak Tango zenekar koncertje színesíti a műsort a Füleki Vármúzeumban.