Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lepsényi István: a kormány a fejlett ipari államokhoz akarja felzárkóztatni Magyarországot

2018-05-15 15:30:00

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország tudjon élni az új technológiák adta lehetőségekkel, felzárkózzon a fejlett ipari országokhoz, és bekapcsolódhasson a világgazdaság rendszerébe - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az Ipar Napjai 2018 című, négynapos, nemzetközi kiállítás keddi megnyitóján Budapesten. 

    Kiemelte, hogy a kormány céljainak megvalósítását segíti a magyar gazdaság bővülési üteme, ami idén a várakozások szerint 4,3 százalékra emelkedhet. Az eredmények jelzik, hogy a magyar gazdaság stabil növekedési pályán halad, és ezzel párhuzamosan a munkanélküliség 3,8 százalékra esett - emlékeztetett. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható, a felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedéshez az erőforrásokat a magas termelékenységű innovatív iparágakba kell irányítani. Éppen ezért a kormány több programmal segíti a magyar vállalkozások erősödését, példaként a beszállítói fejlesztési programot és a nagyvállalati beruházások támogatását szolgáló programot említette. Utóbbiról megjegyezte, hogy a program 2015-ös meghirdetése óta 2017-ig 37 milliárd forint támogatást nyújtott a nagyvállalatoknak az állam, ami közel 70 cég, 92 milliárd forint értékű fejlesztésének megvalósítását segítette. Lepsényi István közölte: a kormány iparpolitikájának eredményei láthatók az Ipar Napjai 2018 című, nemzetközi kiállításon, ahol 15 ország, 315 kiállítója mutatja be az elektronika, az automatizálás, a robotika, a gépgyártás, és a logisztika területén elért újításokat a fővárosban, a Hungexpo területén. 
    Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az Ipar Napjai kiállításon a piac meghatározó iparági szereplői mellett jelen vannak a magyar kis- és közepes vállalkozások is. 
    A kiállítást május 15-18. között tartják.