Emma napja van. | 2024.04.19

ÁSZ: megnyugtató képet mutattak a megyei jogú városok gazdasági társaságainál végzett ellenőrzések

2018-05-15 12:20:00

Összességében megnyugtató képet mutattak a megyei jogú városok gazdasági társaságainál végzett számvevőszéki ellenőrzések - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével folytatott megbeszélésén.

    Az ÁSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: Domokos László szakmai megbeszélésen fogadta Szita Károlyt, aki hangsúlyozta, a megyei jogú városok történelmi léptékű fejlesztések előtt állnak, és ezek előkészítésében, illetve lebonyolításában számítanak a számvevőszék tapasztalataira is.
     Domokos László a megbeszélésen elmondta: az elmúlt mintegy másfél évben az ÁSZ - többek között az MJVSZ elnökének felvetése alapján - nagy számban ellenőrzött olyan gazdasági társaságokat, amelyek a 23 megyei jogú város többségi tulajdonában vannak. 
    Az ÁSZ elnöke úgy fogalmazott: ezek a cégek alapvetően jó állapotban voltak, a gazdálkodásuk szabályozottsága összességében megnyugtató képet mutatott, ami azért rendkívül lényeges, mert a helyi közszolgáltatások biztosításában meghatározóak. 
     Domokos László felidézte: az ÁSZ áprilisában hozta nyilvánosságra az önkormányzatok befektetéseinek átláthatóságát értékelő elemzését, amely több megyei jogú várost is érintett. Mint mondta, az elemzés készítői igazolták, hogy az önkormányzati közpénzek szabályos és átlátható befektetésének előfeltétele a megfelelően kiépített és jól működő belső kontrollrendszer.
    Szita Károly a megbeszélésen rámutatott arra, az önkormányzati rendszer átalakításának, illetve az új finanszírozási rendszernek köszönhetően kiépültek azok a kontrollok, amelyek képesek megakadályozni a települések újbóli eladósodását. 
    Az MJVSZ elnöke szerint egyes településeken ugyanakkor kockázatot jelenthetnek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok. Ebből a szempontból Szita Károly megnyugtatónak nevezte a megyei jogú városokra vonatkozó számvevőszéki tapasztalatokat, de azt mondta, hogy a településvezetőknek oda kell figyelniük a cégeik irányítására, és rendszeresen el kell végezni a fenntartói ellenőrzéseket.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó