Auguszta napja van. | 2024.03.29

A pünkösdi népszokásokat ismerheti meg a közönség május végén a Skanzenben 

2018-05-12 17:20:00

A pünkösdi népszokásokat harminc, szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatja be május 21-én és 22-én a szentendrei Skanzenben. 

    A két napon át tartó programon színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos események várják a látogatókat pünkösdvasárnap és -hétfőn - közölték a szervezők az MTI-vel.
    A Skanzenben felfedezhetik az érdeklődők a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe került magyarországi hagyományokat, de találkozhatnak a V4 országok közös örökségét képviselő dudásokkal is. 
    A forgatagban jelen lesznek a selmeci diákhagyományokat őrző soproni és miskolci egyetemisták, a hajdúdorogi Krisztus-katonák, a mezőtúri és magyarszombatfai fazekasok is, de megismerheti a közönség a farsangi szokások magyarországi változatait, a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést is. 
    Ki lehet majd próbálni a kalocsai pingálást, a tápéi gyékényszövést és a balatonendrédi csipkekészítést, de a hagyományos eszközöket készítő halászok életébe is bepillanthatnak a látogatók. 
    Be lehet majd állni a nagyecsedi és a sárközi táncosok közé, és fel lehet majd próbálni a matyó népviseletet. A gasztronómia iránt érdeklődők a karcagi birkapörkölt, a borsodnádasdi molnárkalács és a szatmár-beregi szilvalekvár készítésének fortélyaiba kóstolhatnak bele.  
    A pünkösdi királynéjárás és a pünkösdi királyválasztás szokását a Gyermek Örökség Népművészeti Egyesület több száz gyermek táncosa hozza el a szabadtéri múzeumba.