Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hárommilliós szemüvegre van szüksége a nyolcadikos Leventének, hogy tanulhasson

2018-05-12 16:30:00

Levente (13) a könyv betűit nem látja, csak úgy tudja olvasni a szöveget, ha nagy monitorra vetítik
 

Kazincbarcika — Tanulna – mindössze ez a vágya Leventének, aki a mindkét szemét érintő retinaelvékonyodás miatt szinte már nem lát.

A nyolcadikos, vagány kissrácnak egy speciális szemüveggel lehetne könnyebb az élete. Csakhogy ez az eszköz 3 millió forint.

– 6 éves korában észlelték, hogy Levente mindkét szemén retinaelvékonyodás történt. A mai orvostudomány szerint sem gyógyszerrel, sem műtéttel nem tudnak ezen segíteni, igaz, kísérleti eljárások már léteznek – mesélte Baba István (42), a fiú apukája.

Hasonló eszköz kellene a fiúnak (képünk illusztráció)

A kiskamasz tanulmányi eredménye ennek ellenére remek: szorgalmasan próbálja kompenzálni látása gyengeségét. A laptop viszont sajnos már nem elég neki, a teremben pedig már a táblát sem látja. Most szeptemberben a helyi gimnáziumban folytatná a tanulmányait, a család pedig jobb híján segítséget kér, hogy megvehessék a szemüveget.

– Eddig kitűnő tanuló volt. Két lehetőségünk van: vagy egy úgynevezett Prodigi Connect 12-t kell beszereznünk, amely 1 050 000 forint, vagy a 3 milliós szemüveg. Az „olcsóbb” egy tabletszerű készülék, ám az csak a tanulását könnyítené. A szemüveg drágább, de az egész élete könnyebb lenne – folytatta az apuka.

Ahhoz ugyanis egy kamera van építve, amellyel zoomolhat, azaz közelíthet viselője, a belső lencsén pedig jól látja a kamera vetítette képet. 

– Megszakad a szívem: nem tudom megadni a gyerekemnek, amire szüksége van! A feleségemmel, Szilvivel mindent megteszünk azért, hogy megkapja az eszközt! – tette hozzá István.Szülei mindent megtesznek, hogy a fiú tanulhasson

Ha módjában áll hozzájárulni az eszköz beszerzéséhez, akkor Baba Levente közlemény megadásával segíthet a következő számlaszámon: 10701238-67147124-51100005.

Évi ezer beteg

Az ideghártya-leválás nem gyakori: évente tízezer emberre jut egy új megbetegedés. Az esetek 10 százalékában mindkét szem érintett, a betegség pedig azonnali, sürgős beavatkozást igényel. Sajnos a látáskárosodás, sok esetben a vakság nem fordítható vissza.

Forrás: blikk.hu