Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jövő héten indulnak a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

2018-05-11 16:10:00

Jövő héten indulnak a zarándokvonatok Csíksomlyóra, a pünkösdi búcsúba.

    A Boldogasszony zarándokvonat csütörtökön indul Budapestről Székelyföldre. A  zarándokokat útjuk során Nagyváradon Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ünnepség keretében fogadják. A szervezők tájékoztatása szerint az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan mindenhol nagyszámú erdélyi magyar fogadja majd őket. 
    Budai László, a zarándoklatot szervező Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a vonaton 850 zarándok fog utazni. 
    A  zarándokok pénteken Madéfalvára, Csíkszeredába, majd Csíksomlyóra mennek, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt a búcsú egyik legnagyobb  keresztaljaként felvonulva a kegytemplomhoz.
    A programot a negyedik napon, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja.
    A Kárpáteurópa Utazási Iroda zarándokvonatai közül a Csíksomlyó Expressz jövő csütörtök éjszaka Szombathelyről indul, és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével péntek hajnalban érkezik a budapesti Keleti pályaudvarra, ahonnan a Székely Gyorssal együtt, egy 16 kocsiból álló szerelvényként indul tovább Erdélybe. Az "össznemzeti zarándokvonatot" a Szent István király tiszteletére feldíszített mozdony húzza majd. 
    Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.