Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-05-09 16:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa délnyugati partvidékére anticiklon nyúlik be, és nagykiterjedésű magasnyomás terül el Észak-, Északkelet-Európa felett is. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően nagyrészt napos az idő, és továbbra is Észak-Skandinávia, valamint az Ural előterének kivételével Európa-szerte nyárias a hőmérséklet. Sokfelé 25 fok fölé melegszik fel a levegő, Spanyolországban, Ukrajna északkeleti részén, helyenként a Balkán- és az Appennini-félszigeten a 30 fokot is megközelíti. Dél-, Délkelet-Európában, de még a Kárpát-medence térségében is a nyár "egyéb kellékei" is fellelhetőek; elsősorban a délutáni, esti órákban záporok, zivatarok is kialakulnak, amelyek átmenetileg mérséklik a meleget. Ebben az időjárási helyzetben csütörtök estig lényeges változás nem valószínű, térségünkben nyárias idő várható záporral, zivatarral.

    Várható időjárás csütörtök estig:
    ---------------------------------
    A napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Több helyen valószínű zápor, zivatar, szerdán délnyugaton, csütörtökön északkeleten kisebb a csapadék esélye. Egy-egy hevesebb zivatar is előfordul. A keleti szél csütörtökön északkeleten helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön nagyrészt 25 és 28 fok között várható.