Emma napja van. | 2024.04.19

Horst Seehofer: megkérdőjelezhetetlen Orbán Viktor kormányfői legitimitása

2018-05-08 17:12:00

Orbán Viktor megszerezte a magyar választóktól a felhatalmazást a kormányzás folytatásához, miniszterelnöki legitimitása megkérdőjelezhetetlen - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kedden Berlinben.

    A politikus a 2017-es német bűnügyi statisztikai jelentés bemutatóján kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy tisztelettel viszonyul Orbán Viktorhoz, és a kommunista diktatúra ellen folytatott harcáért is nagyra becsüli.    
    A Fidesz választási győzelmére utalva hangsúlyozta, hogy senkiből sem lesz "véletlenül" kormányfő, mert a választók bizalmáért mindig meg kell dolgozni, Orbán Viktor pedig nem először nyert parlamenti választást, és ismét kétharmados többséget szerzett.
    Hozzátette: senki sem vitatja, hogy Orbán Viktor demokratikus választásokon szerzett felhatalmazást a kormányzásra, tervei megvalósítására.
    Kiemelte, hogy egyetért Helmut Kohl néhai német kancellárral, aki mindig is fontosnak tartotta, hogy Németország fordítson kiemelt figyelmet a kisebb európai uniós tagállamokra. 
    Aláhúzta: a németeknek fel kellene hagyniuk azzal, hogy "mindig, minden esetben az egész világ felett gyámkodnak, mindent jobban tudnak mindenkinél, és mindig pontosan tudják, hogy mit csinál rosszul a másik".
    A CSU elnöke kifejtette, hogy nem "távdiagnózist" állít fel Orbán Viktor tevékenységéről, hiszen bajor kormányfőként számos alkalommal dolgozott együtt vele, és mindig kiváló volt az együttműködés, például amikor a magyar állam megvásárolta az MKB-t a Bayerische Landesbank bajor tartományi banktól.
    Egy másik, az Európai Unió (EU) menekültügyi rendszerének tervezett reformjára vonatkozó kérdésre elmondta, nem veszítette el teljesen a reményt, hogy sikerül megállapodni a menekültek tagállamok közötti elosztását is magában foglaló új rendszerről. 
    Azonban személyesen, kormánya álláspontjától függetlenül rokonszenvesnek tartja a rugalmas szolidaritás gondolatát, amelynek alapján a menekültek befogadása helyett másként, például az EU-s külső határ védelméhez biztosított nagyobb hozzájárulással is ki lehetne fejezni a társállamok iránti szolidaritást - mondta Horst Seehofer.
    Hangsúlyozta, hogy "európai megoldást" kell kidolgozni, különben még évekig nem sikerül majd megnyugtatóan rendezni a migráció kérdését.