Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zajlanak a matematika írásbelik

2018-05-08 11:45:00

Országszerte zajlanak a matematika írásbeli érettségi vizsgák, csaknem 74 ezer diák ad számot tudásáról.

    Az Oktatási Hivatal keddi, MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint matematikából középszinten 1 256 helyszínen 71 086 vizsgázó, emelt szinten 86 helyszínen 3 285 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. 
    Matematikából középszinten 1 836 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten 49 vizsgázó angol, francia, német és spanyol nyelven tesz érettségi vizsgát.
    A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A vizsgázó a feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.
    Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni.
    A II. feladatlap két részre oszlik: a II. A rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A II. B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.
    A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli két részből áll, és a diákok a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.
    Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.
    Vizsgázónként megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.
    Az érettségi dolgozatok javítása és értékelés központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.