Andrea napja van. | 2024.04.18

Ártatlannak vallotta magát a férfi, aki a vád szerint Theresa May meggyilkolására készült

2018-05-04 17:30:00

Ártatlannak vallotta magát az a fiatal férfi pénteken a bíróságon Londonban, aki a vád szerint merényletre készült Theresa May brit miniszterelnök ellen.

    A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman, aki ellen terrorcselekmény előkészítése címén emeltek vádat, pénteken válaszolt a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletű nevén az Old Bailey - eljáró bírói tanácsának kérdéseire videokapcsolaton keresztül, a hírhedt londoni Belmarsh börtönből, ahol novemberi elfogása óta tartják őrizetben. 
    A pénteki rövid előzetes eljárás során hivatalosan ismertették vele a vádat, amelyet határozottan tagadott. 
    Rahman ugyanígy tett, amikor a büntetőeljárás első mozzanataként, őrizetbe vétele után a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága elé állt. A magisztrátusi tanács utalta az ügyet az Old Bailey elé további tárgyalásra.
    Az ügyészség szerint Rahman, az elsőrendű vádlott - akit 21 éves társával, Mohammed Aqib Imrannal együtt vettek őrizetbe november 28-án - hűséget fogadott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek, és azt tervezte, hogy pokolgéppel felrobbantja a miniszterelnöki hivatalnak otthon adó kis londoni utca, a Downing Street biztonsági kerítését, majd megpróbál behatolni a Downing Street 10. alatti kormányfői hivatalba - amely egyben a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája is -, és késsel megöli Theresa Mayt.
    Rahman és Imran büntetőpere a tervek szerint június 18-án kezdődik az Old Bailey-n.
    Imrant szintén terrorcselekmény előkészítésével vádolják, és azzal, hogy megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz.
    A merényletterv kivitelezhetősége nehezen elképzelhető, mivel a Downing Street három méter magas öntöttvas biztonsági kerítését robbanásállóra tervezték, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai. 
    A kerítést belülről külön fegyveres egység is őrzi, amelynek tagjait éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására képezték ki.
    Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője éppen a két vádlott őrizetbe vétele előtti napon tájékoztatta a kormányt arról, hogy a biztonsági szolgálatok 2017-ben kilenc nagy-britanniai terrortámadást akadályoztak meg.