Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a pajzsmirigybetegség főként nőket érint

2018-05-04 11:51:00

A pajzsmirigy nem kielégítő működése vagy túlműködése a nők körében gyakoribb betegség - mondta Reismann Péter, a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának adjunktusa péntek reggel az M1 aktuális csatornán. 

    Az adjunktus kifejtette, a pajzsmirigybetegség genetikai hátterű, és nem feltétlenül a hormonokkal hozható összefüggésbe, hiszen mind gyermekek, mind idősebb nők körében előfordul. A pajzsmirigy-túlműködés egy autoimmun betegség, de például jód túlzott bevitele miatt is kialakulhat. 
    Hozzátette, a pajzsmirigy a szervek alapanyag-szükségletét elégíti ki, ha ezekből túl sok van a keringésben, akkor fokozódik a szervek működése. A tünetek között említette például a fokozott szívdobogást, a jó étvágy melletti súlyvesztést, a hasmenést és az alvászavart. 
    A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése zavarhatja a petesejtek érését és a fogantatást, így a meddőségi vizsgálatok során ezt is ellenőrzik. A betegség a férfiak esetében is hatással lehet a termékenységre - mondta Reismann Péter.