Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mégsem sztrájkolnak kedden a LOT lengyel légitársaság alkalmazottai

2018-04-30 20:10:00

A LOT alkalmazottait tömörítő szakszervezetek egyelőre elnapolják a május 1-jére tervezett sztrájkot, ehelyett a lengyel légitársaság varsói székhelyénél tiltakozó gyűlést szerveznek kedden reggel - közölték az érdekképviseleti szervezetek hétfő esti közös sajtóértekezletén.

    A szakszervezetek képviselői elmondták: azután döntöttek a másnapra tervezett sztrájk elhalasztásáról, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő leváltotta a LOT felügyelőbizottságának elnökét, Józef Aleszczykot.
    A LOT pilótáit tömörítő szakszervezet vezetője, Adam Rzeszot nyilatkozata szerint várják Morawiecki további lépéseit, amelyek a légitársaság vezetése és a szakszervezetek közötti megegyezést céloznák. Ezek hiányában május közepén újból sztrájkot hirdetnek - figyelmeztetett.
    Elmondta továbbá: amennyiben a LOT vezetése közben megpróbálná megfélemlíteni az alkalmazottakat, azonnali sztrájkot hirdetnek. A LOT szóvivője hétfőn közölte: a sztrájk bejelentése máris veszteséget okozott, jelentősen csökkent a repülőjegyek eladása, a kártérítést a szakszervezeteken kérik majd számon.
    A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. A korábbi szabályzatot 2013-ban megváltoztatták a LOT átalakítása miatt. A jelenlegi bérkifizetési szabályzat a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. A szakszervezetek azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket, gyakran nem  munkaszerződés alapján, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.