Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a vezető lengyel ellenzéki párt a fogyatékkal élők parlamenti tüntetése miatt

2018-04-30 17:59:00

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be hétfőn a vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) a családügyi miniszter és a társadalmi ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes ellen a súlyos fogyatékossággal élő felnőttek, valamint az őket gondozó szülők egy csoportjának a szejmben 12. napja tartó ülősztrájkja miatt. 

    A tüntetők április 18-án foglalták el a lengyel alsóház egyik fő folyosóját. Két követelést fogalmaztak meg, amelyekről már a tiltakozás első napjaitól a helyszínen személyesen egyeztet velük Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő, Elzbieta Rafalska családügyi miniszter és Piotr Duda, a Szolidaritás szakszervezet elnöke.
    Egyik követelésük az, hogy a teljesen munkaképtelen, 18 évnél idősebb fogyatékosoknak járó szociális támogatást emeljék a jelenleg érvényes szociális minimum szintjére. Ezt a követelést a kormány már múlt csütörtökön teljesítette, az általa elfogadott tervezet értelmében ez az összeg 865 zlotyról (mintegy 62 ezer forint) 1030 zlotyra (mintegy 76,4 ezer forint) emelkedik. 
    Másik követelésük pedig az, hogy havi 500 zloty (mintegy 37 ezer forint) nagyságú támogatást folyósítsanak a teljesen munkaképtelen, fogyatékkal élő felnőtteknek, főleg gyógytorna céljaira. Az összeg megegyezik a lengyel kormány által tavaly óta minden második és további gyermek után havonta folyósított családtámogatással, amely a fogyatékos gyermekek esetében első gyermek után is jár a 18. életévük betöltéséig, amennyiben a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az 1200 zlotyt (89 ezer forint). 
    Pénteken a lengyel kormány olyan tervezetet terjesztett elő, mely álláspontja szerint a helyzet átfogóbb megoldását tenné lehetővé, és havi mintegy 520 zlotys megtakarítást jelentene a fogyatékkal élők családjainak azáltal, hogy ingyen gyógytornát és több térítésmentes egészségügyi eszközt biztosítanának számukra.
    A tüntetők azonban elégtelennek tartják ezt a megoldást, és pénzbeni juttatást követelnek. Ezért bejelentették: nem hagyják el a szejm épületét mindaddig, amíg második követelésük nem teljesül. Javasolták a támogatás fokozatos emelését is június elejétől 2020 januárjáig.
    A PO a tüntetők követeléseit teljesen jogosnak tartja, és szerinte a kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) politikai felelősség terheli a tiltakozó akcióért. Ezért bizalmatlansági indítványt nyújtott be Elzbieta Rafalska családügyi miniszter és Beata Szydlo társadalomügyi miniszterelnök-helyettes, volt kormányfő ellen.
    A PiS szóvivője, Beata Mazurek szerint a bizalmatlansági indítvány célja nem a fogyatékosok helyzetének javítása, hanem politikai botránykeltés.
    Az ülősztrájkot folytató csoport támogatására múlt héten két alkalommal több száz fős tüntetést szerveztek a szejm épülete előtt, melyen a fogyatékkal élők képviselői mellett ellenzéki aktivisták is megjelentek.