Auguszta napja van. | 2024.03.29

A LOT szóvivője: a keddi sztrájk nem lesz kiterjedt

2018-04-30 17:45:00

Kihátráltak egyes szakszervezetek a május 1-ére tervezett sztrájk mögül - közölte hétfőn a LOT lengyel légitársaság szóvivője, aki szerint a tiltakozás nem lesz kiterjedt és jelentős. 

    A sztrájkszervező bizottság elmondta: a tiltakozást megtartják, de az utasok között nem kell pánikot kelteni.
    A LOT pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői péntek reggel közölték, hogy május 1-jére határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetnek, a varsói Chopin repülőtérről aznap nem indulnak járatok. 
    A LOT vezetése szerint a varsói kerületi bíróság pénteki döntése nyomán a munkabeszüntetés törvénytelen lenne.
    Hétfőn a sztrájkbizottság elnöke, Monika Zelazik a PAP hírügynökséggel közölte: nem ismeri el a bírósági döntést. Azt mondta, hogy lesz tiltakozás, annak formája kapcsán pedig kijelentette: arra számít, hogy a LOT varsói székhelyénél több száz ember gyűlik össze. Miután megkérdezték a sztrájkbizottság elnökétől, hogy ez nehézségeket okozhat-e az utasoknak, kijelentette: "ne keltsünk pánikot". Reményének adott hangot, hogy a LOT biztosította a keddi járatokat.
    A LOT szóvivője, Adrian Kubicki hétfőn arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy a légitársaság alkalmazottjait tömörítő több szakszervezet közül három, a sztrájkot eddig támogató érdekképviseleti szervezet kihátrált. Úgy értékelte: ha sor kerül a tiltakozásra, terjedelme nem lesz nagy.
    A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. A korábbi szabályzatot 2013-ban megváltoztatták a LOT átalakítása miatt. A jelenlegi bérkifizetési szabályzat a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. A szakszervezetek azt sem helyeselik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket, gyakran nem  munkaszerződés alapján, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.