Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nográdi György szerint, nem következett be stratégiai áttörés a Trump-Merkel találkozón

2018-04-29 13:21:00

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár pénteki találkozóján nem következett be stratégiai áttörés. 

    A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy a német kancellár pénteken Washingtonban tárgyalt. Közös sajtóértekezletükön mindketten egyaránt bátorítónak nevezte a két koreai vezető találkozóját, ezen kívül arra figyelmeztettek, hogy Iránnak nem szabad atomfegyverhez jutnia.
    A sajtóértekezlet előtt Donald Trump és Angela Merkel a Fehér Házban csak mintegy félórás megbeszélést tartott, az elnök kézfogással üdvözölte a német kancellárt, majd a fotózás közben dicsérte Merkelt. "Nagyszerű asszonynak" nevezte, gratulált az újraválasztásához, és vitatta, hogy személyes kapcsolatuk hűvös volna. "Nagyszerű a kapcsolatunk, már a kezdetektől fogva ilyen volt" - fogalmazott Trump.
    Nógrádi György megjegyezte, az előző amerikai elnök, Barack Obama "kedvenc partnere" Angel Merkel volt, jó volt a német-amerikai viszony. A szakértő szerint viszont jelenleg ránézésre jobbak és egyszerűbbek az amerikai-francia kapcsolatok, s úgy tűnik, hogy az eddigi amerikai-német tengelyt egy amerikai-francia tengely váltja fel - tette hozzá.