Márk napja van. | 2024.04.25

Tusk: Macedónián érezhető az euroatlanti integráció iránti elkötelezettség

2018-04-27 15:30:00

Macedónián érezhető a megváltozott politikai klíma, valamint az euroatlanti integráció iránti elkötelezettség - hangsúlyozta pénteken Szkopjéban Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

    Donald Tusk péntek este a Brdo-Brioni folyamat elnevezésű fórum szkopjei csúcstalálkozójával zárja négynapos nyugat-balkáni körútját. Az európai uniós tagországok kormányfői tanácsának elnöke a napokban Albániában, Montenegróban, Koszovóban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában járt, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Brüsszel elkötelezetten támogatja európai integrációjukat.
    A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a legutóbb 2015-ben járt Macedóniában, akkor az illegális bevándorlás megállítása volt a legfőbb téma a térségben, és mára ez meg is valósult, azóta az úgynevezett balkáni migránsútvonalat már lezárták.
    A jószomszédi kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy Macedónia rendezte a kapcsolatát Bulgáriával, és ezzel bebizonyította, hogy a múlt szellemei legyőzhetők, és van mód a közös jövő építésére. "Remélem, hogy ugyanilyen eredményt érnek el Görögországgal is" - hangsúlyozta Tusk. 
    Hozzáfűzte, hogy az Európai Unió segíteni kíván Macedóniának a szükséges reformintézkedések megvalósításában, a sikerhez pedig minden szükséges elem adott: konszenzus van az ország EU- és NATO-csatlakozásáról, és az állampolgárok is támogatják ezeket az elképzeléseket.
    A közös sajtótájékoztatón Zoran Zaev miniszterelnök leszögezte, hogy Macedónia mindent megtett annak érdekében, hogy megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat, és a cél elérése soha nem volt még ilyen közel. Nagyon jó hírnek nevezte, hogy az Európai Bizottság tíz nappal ezelőtt javaslatot tett Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére. Most nem szabad leállni vagy lassítani, hanem meg kell kétszerezni az erőfeszítéseket, és a reformok rövidesen még láthatóbbak és még kézzelfoghatóbbak lesznek - fogalmazott a macedón kormányfő.
    Emlékeztetett arra, hogy Macedónia tavaly egy több évig tartó, komoly politikai válságból lábalt ki, és csak a májusi kormányalakítást követően lépett ismét a reformok útjára, most pedig már készen áll arra, hogy felzárkózzon a térség többi országa mellé.