Auguszta napja van. | 2024.03.29

Balog Ádám: a tavalyi eredményét szeretné idén megközelíteni az MKB

2018-04-27 11:30:00

Ahogy a bankszektor egésze számára, úgy az MKB-nak is a tavalyi év nagyon jól alakult, idén pedig az a terv, hogy ezt az eredményt alulról megközelítsék - mondta Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója a Trend FM honlapjára pénteken kikerült interjúban. 

    A Nap Vendége című rádiós műsorban elhangzott interjú szerint a bank vezérigazgatója felidézte: 2017-ben, ami az első olyan év volt, amikor az MKB magánbankként üzemelt, rekordösszegű, több mint 20 milliárdos adózás előtti nyereséget könyveltek el. 
    Balog Ádám kiemelte: az MKB Bank klasszikusan vállalati bank, jelentős nagyvállalati ügyfélkörrel rendelkezik, az elmúlt években azonban a kis- és középvállalati (kkv) ügyfélkör sokkal jelentősebben nőtt és sokkal jelentősebben tett hozzá a bank profitabilitásához. 
    Az MKB Banknál az elmúlt két évben a kkv-szektor finanszírozása mintegy 80 százalékkal emelkedett - mutatott rá Balog Ádám.
    A vezérigazgató kitért arra, hogy a retail szektorban is erősödtek, az új lakossági ügyfelek száma közel 40 százalékkal magasabb az előző évinél. 
    Az új személyi hitel folyósítás körülbelül megduplázódott és a klasszikus, jelzálog típusú finanszírozásban mintegy 140 százalékkal növekedett a bank - közölte az MKB vezérigazgatója utalva arra, hogy a bázis alacsony volt. 
    Balog Ádám a pénzintézeteket sújtó terhekkel kapcsolatos kérdésre megjegyezte, a tranzakciós illetékhez érdemes lehet hozzányúlni, megvizsgálni, hogyan lehetne hatékonyabban szolgálni ezzel az eszközzel a tranzakciókat. A digitalizációban óriási lépések történtek az elmúlt évben, ez kihat a banki tranzakciókra is, aminek következményei lehetnek az adónemre is - tette hozzá a vezérigazgató. 
    Balog Ádám úgy látja, van mozgástér a bankoknál, hogy pár évig még jelentős mértékben emeljék a hitelezést.
    Az MKB első embere úgy fogalmazott, ha összevetjük a magyarországi helyzettel más országok GDP-jéhez vagy lakosságszámához viszonyított hitelezését, kiderül: szó sincs veszélyről.