Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ítélőtáblai elnök: alapjaiban változik meg a bírósági munka

2018-04-24 13:28:46

Az új eljárási törvényekre felkészülés, az ezzel kapcsolatos intézkedések, valamint az elektronikus ügyintézési szolgáltatások alapjaiban és gyökeresen változtatják meg a bírósági munkát - közölte a Szegedi Ítélőtábla elnöke kedden Kecskeméten. 

    Harangozó Attila az összbírói értekezlet előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a változásokat olyan irányváltásnak kell tekinteni, amely egyszerűsítést és közérthető ügyintézést eredményez majd. 
    Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke az elmúlt évet az új perrendek évének nevezte. Hangsúlyozta, az idén hatályba lépett polgári és közigazgatási perrendtartás új szabályai alapjaiban formálják át a korábbiakat. Idén pedig hatályba lép a büntető perrendtartási törvény is, ezért az elmúlt év főként a felkészülés jegyében telt.  
    Tavaly a Kecskeméti Törvényszékre és az illetékességi területéhez tartozó helyi bíróságokra, vagyis Bács-Kiskun megyébe 62 ezer ügy érkezett, országosan, az összes ügyet tekintve minden huszonharmadik - ismertette. 
    Hangsúlyozta: az ítélkezés időszerűnek mondható, hiszen a járásbíróságokon egy éven belül befejeződött a büntetőügyek több mint 71 százaléka, a polgári és gazdasági perek mintegy 88 százaléka, valamint a közigazgatási és munkaügyi peres ügyek csaknem 93 százaléka. A Kecskeméti Törvényszék járásbíróságain sehol nem haladja meg a két éven túli ügyek aránya az 5 százalékot - emelte ki. 
    Bicskei Ferenc történelmi jelentőségűnek nevezte azt a kormányzati bérrendezési intézkedést, amely hosszú évek elmaradását rendezte, és szinte minden igazságügyi alkalmazottat érintett. Bízik benne, hogy ezt hamarosan a bírói karban is hasonló felzárkóztatási intézkedés követi majd - tette hozzá.