Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az építőipari kereslet növekedése miatt az LB-Knauf újranyitja debreceni gyárát

2018-04-21 09:28:00

Tavasszal újra megnyitja 2014-ben bezárt debreceni üzemét az építőipari Lasselsberger-Knauf (LB-Knauf) Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.

    Közleményük szerint a gyár újbóli megnyitását - amellyel 23 új munkahelyet hoznak létre az év folyamán - elsősorban az építőanyagok iránti belső és külső kereslet jelentős emelkedése indokolja. A debreceni gyárral együtt az LB-Knauf magyarországi termelőegységeinek száma négyre emelkedik.
    Az LB-Knauf Kft. tavaly kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el. A veszprémi székhelyű cég belföldi árbevétele 27,5 százalékkal, 9 milliárd forint közelébe nőtt. A horvátországi és romániai leányvállalatokkal rendelkező LB-Knauf konszolidált eredménye szintén a várakozásokon felül alakult, amiben nagy szerepet játszott, hogy Horvátországban 60, Romániában pedig közel 10 százalékkal nőtt az értékesítés.
    A közlemény szerint a cég vezetői a következő években további emelkedésre számítanak az építőanyagok iránti keresletben, amihez az állami beruházások mellett a lakosság és a gazdasági szereplők fokozódó építkezési aktivitása is hozzájárul. 
    A 2018-as üzleti tervben ebből kiindulva több mint 10 milliárd forintos árbevétellel számolnak. A növekvő igények kielégítésére azonban a rendelkezésre álló kapacitások nem elegendőek, ezért szükségessé vált, hogy a jelenleg működő gyárak - Bugyi, Veszprém, Balatonfűzfő - mellé egy további termelő egységet is üzembe állítsanak.
    A tesztüzem - a néhány hónapos előkészületet követően - április elején kezdődött, az első kiszállítások a hónap második felében lehetnek. Megjegyezték, hogy a gyár két műszakban fog termelni, termékportfóliója közel megegyezik a Bugyiban gyártott termékekkel (hidegburkolási ragasztók, hőszigetelő ragasztók, vakolatok, habarcsok, esztrichek). 
    Az LB-Knauf  második horvátországi gyára a Zadar közeli Zapuzane településen tavaly év végén kezdte meg működését. A 2017 januárjában indult, zöldmezős beruházásként megvalósult fejlesztés eredményeként az LB-Knauf horvát leányvállalata ennek az üzemnek a segítségével tudja kiszolgálni a dalmát tengerpart és Bosznia-Hercegovina nyugati részének építőanyag igényét - jelezte a társaság az MTI-nek.
    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kft. 2016-os nettó árbevétele a belföldi értékesítésből 5,8 milliárd forint, az exportból 1,5 milliárd forint volt. Az üzemi tevékenység eredménye 363 millió forintot, az adózott eredmény 252 millió forintot tett ki. 2016-ban 134 munkavállalót foglalkoztatott a kft.