Sára napja van. | 2019.01.19 | MNB középárfolyam:

Trump felpörgette külpolitikai aktivitását

2019-04-21 08:34

Felpörgette külpolitikai aktivitását Donald Trump elnök, aki jelenleg a japán miniszterelnökkel tárgyal, majd érkezik hozzá a francia elnök és a német kancellár - mondta Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Frank Tibort arról kérdezték, hogy Washingtonban tárgyal április 27-én Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök.
    Ezzel kapcsolatban megjegyezte: egyrészt az előző látogatás "nem sikerült nagyon barátian", és itt az ideje, hogy békésebb húrokat pengessenek kölcsönösen. 
    Másrészt - folytatta - a németek nem vettek részt a Szíria elleni támadásban, ők általában is távol tartják magukat a fegyveres konfliktusoktól. A
    z amerikaiak ugyanakkor azt szeretnék, ha a NATO tagállamai megfelelő részesedéssel szerepelnének a szervezet költségvetésében, amelynek állítólag a 70 százalékát az amerikaiak állják, és ennek "kiigazítása" a kezdetektől szerepel a Trump-elnökség terveiben, így valószínűleg erről is szó lesz.
    Tekintettel arra, hogy a 27-i látogatás közvetlenül Emmanuel Macron francia elnök első amerikai útja után következik, itt meglehetősen felpörgetett külpolitikai aktivitásról lehet beszélni - fogalmazott Frank Tibor. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a japán miniszterelnök ül Mar-a-Lagóban, Trump floridai ingatlanjában.