Csongor napja van. | 2024.04.16

Stoltenberg: a NATO egyelőre nem tervezi erősíteni katonai jelenlétét a balti országokban

2018-04-19 19:25:00

Jelenleg nincsen napirenden a NATO katonai jelenlétének további erősítése a balti országokban - jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára csütörtökön Hollandiában.

    "Jelen pillanatban nem tervezzük fokozni térségbeli katonai jelenlétünket, ugyanakkor azon dolgozunk, hogy szükség esetén minél gyorsabban képesek legyünk erre" - közölte a NATO főtitkára, miután Mark Rutte holland miniszterelnökkel egyeztetett Hágában.
    Hozzátette, a kérdés napirenden lesz a NATO júliusi brüsszeli csúcstalálkozóján.
    A katonai szervezet 2016-ban döntött arról, hogy négy úgynevezett többnemzetiségű zászlóaljat telepít Lengyelországba, Litvániába, Lettországba és Észtországba, ezek a múlt év közepén érték el teljes körű működőképességüket. A NATO előretolt katonai jelenlétének megerősítését ezen országok a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-ben történt orosz bekebelezése után kérték.
    Jens Stoltenberg emellett a védelmi kiadásai növelésére szólította fel Hollandiát a terrorizmus elleni harc, Oroszország hatékony elrettentése és az igazságosabb tehermegosztás érdekében. "Többet várunk" - mondta.
    A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékára emelik a katonai kiadásaikat. Hollandia jelenleg GDP-je 1,2 százalékát fordítja védelemre, évi nagyjából 9 milliárd eurót.