Auguszta napja van. | 2024.03.29

A csehek több mint a fele továbbra is problémának tartja a bevándorlást 

2018-04-18 18:45:00

A cseh lakosság több mint fele továbbra is problémának tartja a bevándorlást, de az aggódók aránya 58 százalékra csökkent a tavalyi 64 százalékkal szemben - derült ki abból a márciusi országos felmérésből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában.

    A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a csehek a bevándorlókat leginkább a bűnözés növekedésével és különféle betegségek terjedésével hozzák összefüggésbe. Visszaesett azok száma, akik attól tartanak, hiogy a külföldiek elveszik a hazai állampolgárok munkáját. 
    Azzal a véleménnyel, hogy a bevándorlás a bűnözés növekedését eredményezi, a megkérdezettek 66 százaléka értett egyet, míg azzal, hogy egészségügyi kockázatot jelentenek, 62 százalék. Ezek a mutatók tavaly óta nem módosultak. Ugyanakkor a tavalyi 53 százalékról 48 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a külföldiek hozzájárulnak a munkanélküliség növekedéséhez és veszélyeztetik a cseh lakosság életmódját. 
    A megkérdezettek 20 százaléka értett egyet azzal a véleménnyel, hogy a bevándorlás pozitív tényező, amely hozzájárul a cseh gazdaság és társadalom problémáinak megoldásához, illetve gazdagítja a cseh kultúrát.
    Ugyanakkor helyi szinten az emberek jóval kevésbé látják problémának a külföldiekkel való együttélést, mint általában. Lakóhelyén a csehek 27 százaléka tartja ezt problémának, míg 47 százalék szerint az együttélés problémamentes.