Auguszta napja van. | 2024.03.29

Éves mélyponton, de továbbra is a célszint felett a brit infláció

2018-04-18 15:30:00

Éves mélypontra lassult, de továbbra is a célszint felett jár az infláció Nagy-Britanniában. Londoni pénzügyi elemzők szerint a lassulás ellenére még mindig valószínűbb, hogy a Bank of England a jövő hónapban emeli alapkamatát, mint az, hogy nem.

    A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex 2,5 százalékkal volt magasabb márciusban, mint egy évvel korábban.
    Az ONS szerint a márciusban mért lassulás elsődleges oka a ruházati cikkek, valamint a dohány- és az alkoholfélék csökkenő ütemű áremelkedése volt.
    Februárban 2,7 százalék, januárban és decemberben 3 százalék, novemberben 3,1 százalék, októberben és szeptemberben egyaránt 3 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi brit infláció.    
    A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.
    A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatalának (OBR) jelenleg érvényes prognózisa szerint a tizenkét havi infláció az idei év végéig a 2 százalékos célszintre csökken.
    Londoni pénzügyi elemzők azonban ettől függetlenül továbbra is azzal számolnak, hogy a Bank of England monetáris tanácsa legközelebbi, májusi kamatdöntő ülésén az alapkamat további emeléséről dönt.
    Paul Hollingsworth, az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó vezető közgazdásza a márciusi inflációs adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte, hogy a tizenkét havi infláció a várakozásokat meghaladó mértékben csökkent, és így már "kevésbé egyértelmű", hogy a Bank of England a jövő hónapban végrehajt-e kamatemelést. 
    Hollingsworth véleménye szerint azonban a májusi kamatemelésre még mindig nagyobb az esély, mint arra, hogy a brit jegybank változatlanul hagyja 0,50 százalékos alapkamatát.
    A Capital Economics közgazdásza hangsúlyozta, hogy a Bank of England monetáris tanácsa jelenleg elsősorban a munkaköltség oldaláról jelentkező hazai inflációs nyomásra figyel, márpedig a foglalkoztatási és bérkiáramlási adatok a bérnövekedés gyorsulását jelzik.
    Az infláció folytatódó lassulása azt jelenti, hogy a reálbérek valószínűleg a várakozásnál nagyobb mértékben nőnek, felhajtóerőt adva a fogyasztásnak, így a lefelé tartó inflációs pálya valamelyest paradox módon még akár meg is könnyítheti a Bank of England számára a kamatemelést - fejtegette a Capital Economics londoni elemzője.
    Egy másik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) brit gazdasági folyamatokkal foglalkozó vezető közgazdásza, Pablo Shah a friss inflációs adatok szerdai ismertetése után kifejtette: jóllehet az infláció lassulása kelthet olyan aggályokat, hogy a monetáris szigorítás korainak bizonyulhat, a CEBR várakozása szerint azonban a szerdai inflációs számok nem fogják eltéríteni a brit jegybankot attól a kamatnormalizálási pályától, amelyet a Bank of England már jelzett a piacnak.
    Az elemző szerint a CEBR az idén két kamatemelést vár, az elsőt májusban.
    A Bank of England tavaly novemberben, tíz év után először emelt kamatot, 0,25 százalékponttal a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát.