Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-04-15 18:45:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Földközi-tenger középső medencéjében, a Brit-szigetektől nyugatra, illetve az Ural északi előterében ciklon örvénylik, Kelet-, Délkelet-Európa fölött ugyanakkor nagykiterjedésű magasnyomás helyezkedik el. Utóbbi térségben nagy területen napos az idő, a ciklonok környékén, illetve frontjaik mentén sok a felhő, többfelé esik az eső, egészen északon, északkeleten havazik, hófúvásokról is érkezik jelentés. Kontinensünk legmelegebb vidéke a Balkán-félsziget környéke, arrafelé 24, 28 fok a jellemző csúcshőmérséklet, míg az Ural előterének északi részén napközben sem mérnek -3, +5 foknál melegebbet. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárásának fő meghatározója a már említett mediterrán ciklon marad, amely továbbra is enyhe levegőt és sok felhőt szállít fölénk, éjszakától szórványosan kisebb csapadékot is okoz.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti, rövid időszakokra vékonyodik el, szakadozik fel a felhőzet. Vasárnap késő délutántól délnyugaton, nyugaton, éjszakától másutt is szórványosan várható eső, zápor. Hétfőn délután, este nyugaton, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat. Keleten legkisebb a csapadék esélye. A délkeleti, keleti szelet nagy területen élénk, elsősorban a Baja-Győr vonal környezetében helyenként erős lökések kísérik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 24 fok között várható.