Auguszta napja van. | 2024.03.29

Juncker: felelősségre kell vonni a vegyifegyver-támadás elkövetőit

2018-04-14 20:50:00

 

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a vegyi fegyverek használata semmilyen körülmények között sem elfogadható, a nemzetközi közösség felelőssége azonosítani és felelősségre vonni minden ilyen támadás elkövetőit - jelentette ki Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke szombati nyilatkozatában.

 

    "Nem ez volt az első alkalom, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket használ civilek ellen, azonban az utolsónak kell lennie" - fogalmazott.
    Tartós, minden érintett által tiszteletben tartott tűzszünetre van szükség Szíriában, amely elősegíti a tárgyalásos, az egész országnak békét hozó megoldást az ENSZ égisze alatt zajló genfi folyamaton keresztül - tette hozzá a bizottság elnöke.
    Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében aláhúzta: a közösen végrehajtott amerikai, francia és brit légicsapások világossá teszik, hogy Oroszország és Irán nem folytathatja tragédiába torkolló akcióit, anélkül semmiképpen sem, hogy megfizetné az árát. Az Európai Unió az igazságosság oldalán áll szövetségeseivel együtt - tette hozzá.
    Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üzenetében szintén elfogadhatatlannak nevezte a vegyi fegyverek használatát, és kijelentette: Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a béke megőrzésében és a humanitárius válságok súlyosbodásának megakadályozásában.
    Hozzátette, az EP hétfőn, strasbourgi plenáris ülésén vitát tart a szíriai helyzetről.
    Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában kijelentette, az Európai Unió elítéli a szíriai rezsim mérgesgáz-támadását, amellyel Damaszkusz saját népét vette célba. Hangsúlyozta, hogy nemzetközi jog szerinti elszámoltatás elengedhetetlen, ugyanis vegyi anyagok fegyverként való használata háborús és emberiség elleni bűncselekmény. A főképviselő sajnálatosnak nevezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig nem fogadott el a határozott állásfoglalást, amely új, független mechanizmust hozna létre a szíriai vegyi fegyverek bevetésének elszámoltathatósága érdekében.
    Mogherini kijelentette: az EU felszólítja az összes érintett országot, nevezetesen Oroszországot és Iránt, hogy befolyásukat felhasználva tegyenek a vegyi fegyverek további felhasználásának megakadályozása érdekében, és támogassák a büntetlenség elleni nemzetközi partnerség munkáját. Az EU emellett arra szólította fel a konfliktus valamennyi résztvevőjét, különösen a szír vezetést és szövetségeseit, hogy azonnal hajtsák végre az ENSZ tűzszünetre vonatkozó határozatát, és biztosítsák a humanitárius hozzáférést, valamint az orvosi ellátást az érintett területeken.
    Aláhúzta, a szíriai konfliktusnak csak politikai megoldása lehet. Közös cél az erőszak bármilyen fokozódásának megakadályozása, amely a szíriai válságot regionális konfliktussá szélesítheti, valamint jelentős következményekkel járna a Közel-Keletre, sőt az egész világra. Az unió minden erejével támogatja a vegyi fegyverek teljes körű leszerelését - tette hozzá a főképviselő.