Gedeon napja van. | 2024.03.28

Valamennyi külképviseleti urna megérkezett az NVI-hez

2018-04-12 14:45:00

A törvényi határidő előtt egy nappal, már szerda késő este megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához - közölte az NVI az MTI érdeklődésére csütörtök reggel.

    Az utolsó négy külképviseletről - Londonból, Manchesterből, Edinburghból és Stuttgartból - szerda késő este érkeztek meg az összesen 13 857 voksot tartalmazó urnák. A 118 külképviseleten 51 854 választópolgár adta le szavazatát.
    Az NVI várhatóan csütörtökön hozzákezd az irodához kedd délutánig 108 külképviseletről beérkezett 177 doboz felbontásához, és megkezdi a bennük található szavazatok választókerületenkénti szétválogatásához. Ezeket az urnákat a Nemzeti Választási Bizottság tagjai kedden már megtekintettek és sértetlen állapotban találták. Az NVB csütörtöki ülésén megtekinti a kedd óta érkezett urnák állapotát is, az NVI ezt követően bonthatja csak fel ezeket.
    Az NVI csütörtök reggel elérhetővé tette internetes oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek szkennelt változatát is. Ezek az eredmények között, a szavazóköri eredmények almenüben érhetőek el, az oldal jobb felső részén elhelyezett ikonon keresztül. A pártok részére az egyéni eredményeket tartalmazó beszkennelt jegyzőkönyvek átadása már szerdán megtörtént, a beszkennelt listás jegyzőkönyveket pedig csütörtökön adja át a Nemzeti Választási Iroda.
    Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.
    A választókerületi eredményeket a választókerületi választási bizottságok szombaton állapítják meg, miután összeszámolták a külképviseleteken leadott szavazatokat, az átjelentkezők szavazatait és a választókerület kijelölt szavazókörében még fel nem bontott urnát. Az eredményről szombaton jegyzőkönyvet állítanak ki, innentől nyílik meg az eredmény elleni jogorvoslati lehetőség, amelyet kedd 16 óráig lehet benyújtani.