Auguszta napja van. | 2024.03.29

A francia nők több mint nyolcvan százalékát zaklatták már szexuálisan

2018-04-11 17:30:00

A francia nők 81 százalékát zaklatták már szexuálisan az utcán vagy a közlekedési járműveken - derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből.

    A január 26. és 29. között 2008, 15 évesnél idősebb francia nő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a válaszolók 26 százaléka került legalább egy zaklatási helyzetbe az elmúlt 12 hónapban, és 55 százalékuk több mint egy évvel ezelőtt.
    Az utcai zaklatás elleni küzdelem április 8. és 14. között megrendezendő nemzetközi hetének alkalmából megjelent tanulmány alapján a zaklatásnak a közterületi verbális vagy vizuális formája a legelterjedtebb. 
    A megkérdezettek 68 százaléka azt állította, hogy inzultáló tekintetek szegeződtek rájuk vagy jelenlétük sértő füttyögést váltott ki az utcán vagy járműveken, 32 százalékuk szexuális tartalmú mutogatásra és gesztusokra panaszkodott, 45 százalékukat a beleegyezésük nélkül állították le és tartották szóval, 44 százalékukat pedig követték az utcán. 
    A szexuális támadásokat illetően a francia nők 32 százalékához "dörgölőztek" már a közlekedési járműveken, 29 százalékukat fogdosták, s 8 százalékukat megerőszakolták. 
    A francia nők 28 százaléka vált már exhibicionista kiszemeltjévé, aki megmutatta neki a nemi szervét. 
    Összességében a nők 76 százalékát zaklatták már szexuálisan az utcán, 74 százalékát pedig a tömegközlekedési járműveken. A közvetlen szexuális támadások viszont a járműveken gyakoribbak. A nők 38 százalékát támadták már meg járművön, 21 százalékukat az utcán. 
    Az áldozatok leggyakrabban 25 év alatti, nagyvárosban, elsősorban Párizs környékén élő középiskolások vagy szerény jövedelmű egyetemi hallgatók.