Csongor napja van. | 2024.04.16

Moszkva szerint nem történt vegyi támadás Dúmában

2018-04-08 13:51:00

Valótlanok azok a híresztelések, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be a militánsok ellen a Kelet-Gútához tartozó Dúmában - közölte kedden Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője.

    "Határozottan cáfoljuk ezt az információt!" - mondta Jevtusenko.
    A tábornok közölte, hogy a központ kész Dúmának a militánsok alóli felszabadítása után azonnal vegyvédelmi szakértőket küldeni a helyszínre, hogy azok adatokat gyűjtsenek, amelyek cáfolni fogják a vegyi támadásra vonatkozó jelentéseket. A szóvivő szerint "egy sor nyugati ország" igyekszik megakadályozni a militánsok Kelet-Gútából való elszállítását célzó műveletet, ezért terjesztik azt, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be. 
    Jevtusenko "hamis hírek közismert terjesztőinek" nevezte azokat a civil szervezeteket, köztük a "fehér sisakos" mentőket, amelyek azt állították, hogy a szíriai hadsereg szombaton klórbombát dobott le Dúmában. 
    A szíriai kormányerők pénteken indítottak hadműveletet Dúma város bevételére. Ez az utolsó település Kelet-Gútában, amelyet Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai még nem vontak ellenőrzésük alá.
    Az amerikai külügyminisztérium szombat éjjel kiadott közleményében riasztónak nevezte a szíriai Dúma ellen elkövetett feltételezett vegyi támadást.