Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: jól alakulnak az ipari termelés értékei

2018-04-06 11:56:00

A vártnak megfelelően jól alakulnak az ipari termelés adatai, az év első két hónapjában átlagosan 5,4 százalék volt a növekedés - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva.

    Hangsúlyozta, ezzel a teljesítménnyel a magyar ipar a visegrádi országok közül a legjobban teljesít.
    Hozzátette, 2014 óta a magyar ipar 22,4 százalékkal növekedett - Lengyelországban ez a mutató 21,4 százalék, Csehországban 22 százalék.
    Kifejtette, a feldolgozóiparban a járműgyártás mellett kiegyensúlyozottan növekedtek más ágazatok, köztük a fémipar, a gépipar egyes területe, a gyógyszeripar, az orvostechnika, a gumigyártás, az élelmiszeripar, és ez az ipar járműipari függőségét csökkenteni tudja.
    A helyettes államtitkár megemlítette, hogy a bérmegállapodás az automatizálás és a digitalizáció felé tereli a vállalkozásokat, segíti a hatékonyság, a versenyképesség növelését. Az adócsökkentés pedig kiszámíthatóvá teszi az egyes iparágak fejlődését - mondta.
    Pomázi Gyula elmondta, az ipari termelés további felfutására számít, a beruházási támogatások, az európai uniós források kifizetése segítik a kapacitásbővítő beruházásokat és ezzel a kiegyensúlyozott ipari fejlődést.