Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész: megháromszorozódott a nemzetiségek támogatása 2010 óta

2018-04-05 15:45:00

Megháromszorozódott a nemzetiségek támogatása az elmúlt két kormányzati ciklusban, ilyen mértékű támogatásemelkedés eddig nem volt - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

    Soltész Miklós a fejlesztés alatt álló VII. kerületi Nikola Tesla szerb iskolában tartott sajtóbejáráson a támogatások emelkedését óriási lehetőségnek nevezte a magyarországi nemzetiségek megmaradásában.
    Emlékeztetett, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott intézménybővítésre.
    A fejlesztés során felújítják az intézmény homlokzatát, az udvarát, valamint a diákotthon gépészeti felújításon esik át - mondta el Soltész Miklós.
    Közölte azt is, hogy egy nemrég hozott kormányhatározat szerint négy településen egymilliárd forintból szerb köznevelési intézmények újulnak majd meg a következő években.
    Soltész Miklós kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben szoros, "nagyszerű" kapcsolat alakítottak a 13 magyarországi nemzetiséggel. 
    Mint mondta, a térségben kereszténységünkben, kultúránkban és történelmünkben teljes mértékben egymásra vagyunk utalva. Látjuk, hogyan alakul át a nyugat-európai térség, idegen, nem is keresztény kultúrából tömegek érkeznek oda. Nekünk az a feladatunk, hogy megőrizzük így a jelenünket és a jövőt az utánunk következőknek - hangsúlyozta az államtitkár.
    Bajkai István (Fidesz-KDNP) Erzsébetváros alpolgármestere, választókerületi elnök, országgyűlési képviselőjelölt arról beszélt, hogy Erzsébetváros nagyon sokszínű, sok közösségnek és nemzetiségnek helyet adó terület, és az önkormányzat is jó kapcsolatokat ápol a kerületi nemzetiségekkel.
    Hangsúlyozta: a kormány mindig a családok pártján volt, és a jelenlegi fejlesztés is ezt támogatja.
    Bajkai István kijelentette, elkötelezettségük a keresztény kultúra megőrzése.
    Lásztity Jovánka, az intézmény igazgatója elmondta, hogy másfél éve született az a támogatási megállapodást, amelynek keretében a fejlesztés és az óvodabővítés megvalósulhat. Az óvodai férőhelyek száma megkétszereződik, 45-ről 90-re nő, nyilvános könyvtárat nyitnak, valamint az épület több tere megújul.
    Mint mondta, az intézmény az utóbbi öt-tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, és mindvégig élvezték a kormány támogatását.