Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az NVB 187 megfigyelőt vett nyilvántartásba az országgyűlési választásra 

2018-04-01 09:52:00

Az április 8-ai országgyűlési választásra 187 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, 18-at a levélszavazatok ellenőrzésére, 72-t a külképviseletekre, 97-et az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére. 

    A választási eljárási törvény szerint külképviseletekre a jelöltet állító jelölőszervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására.
    A Nemzeti Választási Iroda mellé a szavazási iratok és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére küldhettek öt megfigyelőt az országos listát állító jelölőszervezetek. 
    Az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településeken is lehetőség van a levélszavazatok leadására, a pártlistát állító jelölőszervezetek oda ugyancsak megbízhatnak megfigyelőket. 
    A külképviseletekre a Fidesz-KDNP 31, a Jobbik 15, a Momentum Mozgalom és az MSZP-Párbeszéd 10-10, az Együtt 6 megfigyelőt küld. Az NVI-hez a szavazási iratok ellenőrzésére és a levélszavazatok számlálására a Fidesz-KDNP és a Jobbik 5-5, az MSZP-Párbeszéd 4, a DK és a Momentum 2-2 megfigyelőt küldött. 
    Az egyéni választókerületi székhelyekre csak a Fidesz-KDNP küldött megfigyelőt, minden székhelytelepülésre egyet.