Andrea napja van. | 2024.04.18

Theresa May: "erős és egységes" marad az ország a Brexit után

2018-03-29 18:14:00

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság erős és egységes ország marad a brit EU-tagság éppen egy év múlva esedékes megszűnése után is. May egyik munkáspárti elődje, Tony Blair volt kormányfő szerint ugyanakkor "még mindig nincs késő" a kilépési folyamat visszafordításához.

    Az Egyesült Királyság a jelenlegi helyzet alapján 2019. március 29-én, brit idő szerint 23 órakor - közép-európai idő szerint aznap éjfélkor - lép ki az Európai Unióból, 46 évi tagság után.
    Theresa May csütörtökön, egy évvel a brit kilépés előtt országjáró körútra indult, érintve egyetlen nap alatt az Egyesült Királyság mind a négy nemzetét, Angliát, Skóciát, Walest és Észak-Írországot. 
    A Brexit-folyamat utolsó évének kezdete alkalmából a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette: meggyőződése, hogy Londonnak sikerül az EU-val olyan egyezményt kötnie, amely vámmentes, súrlódásmentes kereskedelmi forgalmat tesz lehetővé, és így a brit gazdaság megőrizheti uniós piacait.
    Theresa May szerint ugyanakkor Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után meg tudja majd nyitni saját piacait "az egész világ előtt, így a Brexit lehetőségeket teremt számunkra".
    A brit kormányfő szerint az Egyesült Királyság négy nemzetének uniója nagyon erős, és érdekében is áll, hogy egységesen, együtt aknázza ki ezeket a lehetőségeket.
    May ígéretet tett arra, hogy megvédi az Egyesült Királyság integritását. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy az ország saját egységes belső piacán belül nem jelenhetnek meg határok.
    A brit kormányfő ezzel egyenes utalást tett arra az EU-javaslatra, amely - ha egyéb megállapodás nem születik - "közös szabályozási térség" kialakítását célozza az ír sziget egészén, annak érdekében, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a határellenőrzés nélküli forgalmat.
    Londoni értelmezés szerint ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, jóllehet a brit kormány az EU-tagság megszűnésével egy időben ki akar lépni az unió egységes piacáról és vámuniójából is.
    Theresa May már akkor elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság e felvetését, amikor a javaslat az EU február végén ismertetett jogi szövegtervezetében először megjelent.
    May azóta is többször hangoztatott érvelése szerint ugyanis ha e javaslatot ebben a formájában érvénybe léptetnék, az az Egyesült Királyság saját belső piacát ásná alá, és veszélybe sodorná az ország alkotmányos egységét, mivel az Ír-tengerre - vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé - helyezné át a vámhatárt.
    "Nincs olyan brit miniszterelnök, aki ilyesmibe valaha is beleegyezne" - fogalmazott akkori parlamenti állásfoglalásában Theresa May.
    Tony Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló munkáspárt élén, csütörtökön a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: még mindig nincs késő a Brexit-folyamat leállításához. Blair megerősítette azt a többször hangoztatott nézetét, hogy amint véglegessé válik a kilépés feltételrendszere, azt népszavazásra kellene bocsátani, különösen akkor, ha a brit parlament e feltételrendszert elveti.
    A volt munkáspárti kormányfő azt mondta: jelenleg nagyobb esélyt lát a Brexit-folyamat leállíthatóságára, mint akár csupán néhány hónappal ezelőtt.