Emma napja van. | 2024.04.19

Fidesz: Soros véleménye köszön vissza a brüsszeli javaslatokban

2018-03-29 15:45:00

A Brüsszelben igen gyakori vendégnek számító Soros György migrációval kapcsolatos véleménye köszön vissza európai uniós javaslatokban, dokumentumokban - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

    "Reméljük, hogy Magyarországon a választásokat követően olyan kormány alakul, amely ennek a nyomásnak továbbra is képes ellenállni" - fogalmazott a politikus.
    Szerinte ha Magyarország elfogadná az EU elnökségi javaslatát, tízezer bevándorlót kellene befogadnia, ami nyilvánvaló fenyegetés az ország biztonságára nézve. A Soros György által támogatott NGO-k igényeinek azonban minden tekintetben megfelel ez a kezdeményezés - tette hozzá Gulyás Gergely, kijelentve ugyanakkor: Magyarország továbbra sem hajlandó befogadni bevándorlókat, a kvótarendszer pedig megbukott.
    Megjegyezte, hogy az unió lehetőség szerint még az első félévben dönteni akar a kérdésben, így a migrációval kapcsolatos legnagyobb küzdelmek júniusra várhatók.
    Szájer József fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy Brüsszel azt szeretné, ha Magyarország bevándorlóországgá válna sok nyugat-európai államhoz hasonlóan. Az EP többsége és az Európai Bizottság is azért dolgozik, hogy ezt a célt elérhesse - mondta.
    Az EP-képviselő kiemelte: Magyarországot komoly támadások érik Brüsszel irányából, egyértelmű a nyomásgyakorlási szándék. Példaként említette azt a most tárgyalt, többek által "Soros-jelentésnek" nevezett Sargentini-jelentést, amely a VII. paragrafus szerinti eljárást kezdeményezné Magyarországgal szemben.
    Szájer József szerint a támadások indoka az, hogy Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni, nem akarja bevezetni a kötelező kvótákat.
    "Dolgoznak a háttérben azok az erők", amelyek szeretnék a bevándorlásellenes magyar kormányt eltávolítani a hatalomból, és olyan bevándorláspárti kabinetet akarnak, amely lebontaná a határzárat és végrehajtaná a migránsok betelepítését - fogalmazott. Hozzátette: "Soros György is hiperaktív Brüsszelben, gyakran lehet őt látni ott az EU intézményeinek vezetőivel", és a migránsok betelepítésére vonatkozó tervének végrehajtását kéri.
    A politikus összegzése szerint április 8-án az a tét, hogy "magunk irányíthatjuk-e az országot" vagy külső erők, hálózatok jelöltjei.
    Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek a roma integráció sikertelenségével kapcsolatos véleményére Gulyás Gergely kérdésre reagálva azt mondta: Magyarországnak feladata a romák integrációja, és valóban van még teendő, de ezen a területen a mostani kormány az első, amely kézzelfogható eredményeket ért el.
    A Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester ügynökmúltjával kapcsolatos felvetésre a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: jó, hogy önkormányzati választás nem lesz most, csak parlamenti.
    Azzal kapcsolatban, hogy Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter védi a határzár tiltott átlépéséért és társtettesként elkövetett terrorcselekményért nem jogerősen elítélt röszkei zavargót, Ahmed H.-t, a politikus azt mondta: Magyarországon szabad védőválasztás van, de egy volt igazságügy-miniszternek érdemes megfontolnia - tekintettel korábban betöltött közjogi tisztségére -, hogy milyen ügyben vállal képviseletet.
    Kósa Lajos tárca nélküli miniszter vagyonkezeléssel kapcsolatos ügyében Gulyás Gergely kérdésre úgy nyilatkozott: Kósa Lajos egy bűncselekmény áldozata.
    A nemzetbiztonsági bizottság határozatképtelenségével kapcsolatban - amely miatt az LMP-s tag, Szél Bernadett jogi lépéseket tesz - a frakcióvezető úgy fogalmazott: szégyenteljes módon hiányosak Szél Bernadett jogi ismeretei, ezért fájdalmas, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagja, az pedig különösen, hogy minden alapot nélkülöző, szánalmas és nevetséges feljelentéseket tesz. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a bizottság nem civil, hanem politikai kontrollt gyakorol a nemzetbiztonsági szervek működése fölött. Azt is aggasztónak nevezte, hogy a bizottságot kampánycélokra használják, amiben Molnár Zsoltnak, a testület MSZP-s elnökének szerinte komoly felelőssége van.