Gedeon napja van. | 2024.03.28

Izraeli média: gázai palesztinok határsértéseire készül az izraeli hadsereg pészah előtt 

2018-03-29 12:15:00

Fokozott készültséggel várja a pészah ünnepét az izraeli hadsereg, a határsértések elhárítására tömegoszlató fegyverek bevetését tervezik a Gázai övezet határánál - jelentette a helyi média csütörtökön.

    Az elmúlt napokban négy alkalommal sértették meg a Gázai övezet határát a tengerparti földsávból Izraelbe tartó palesztinok. Csütörtök reggel Zikim falunál próbáltak ketten késsel felszerelkezve Izraelbe jutni, de már a határkerítés közelében letartóztatták őket. 
    Szerdán a határ gázai oldalán, egy átkelőhelynél felgyújtottak egy ott hagyott, feltehetőleg katonai rendeltetésű eszközt. Kedden három férfi házi készítésű kézigránátokkal és késsel felszerelkezve hatolt be Izraelbe, a viszonylag egyszerűen leküzdhető kerítésen át. Húsz kilométerre a határtól, egy kibucnál fogták el őket. Egy, a katonai rádióban nyilatkozó szakértő szerint könnyen elképzelhető, hogy csak izraeli börtönbe szerettek volna kerülni, hogy biztosítsák étkezésüket. 
    A határnál nem csak a gázai viszonyok - a világ egyik legmagasabb, több mint ötvenszázalékos munkanélkülisége, a napi néhány órás áramszolgáltatás, az egyre ihatatlanabb víz és az egyre súlyosabb szegénység - elől menekülők hatolnak át. A közelmúltban fegyveresek is átkeltek az izraeli oldalra, pokolgépet helyeztek el a határnál, amely később súlyosan megsebesített több izraeli katonát.
    A jelenleg viszonylag könnyen átléphető határnál a Hamász a következő hetekben fokozni akarja a feszültséget Izraellel. 
    Bejelentették, hogy péntektől - Izraelben az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnepének első napjától, a széder estétől - tömegeket, több tízezer embert visznek a határhoz, ahol megrendezik a "visszatérés menetét".
    A Gázai övezetet uraló Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, a széder estére, péntekre eső palesztin föld napjától egészen május 14-ig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).
     A Hamász közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hat helyen hatalmas sátrakat állít fel, amelyekben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni, s ezek lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai. 
    Az izraeli hadsereg megelőző intézkedéseket tett, melyek keretében felhívtak telefonon több mint húsz gázai busztársaságot, és a Háárec című újság értesülése szerint közölték velük, hogy személyes lépéseket tesznek a tulajdonosok ellen, ha a határnál készülő tüntetésekhez szállítanak a Hamász megbízásából tömegeket. 
    A másik oldalon az izraeli hadsereg nagy erőkkel, több, első alkalommal használandó tömegoszlató fegyver bevetésével arra készül, hogy megakadályozza a gázaiak behatolását az országba, feltartóztassa az esetleg a határ felé meginduló tömegeket.