Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nézőpont: a kampány véghajrájában is vezet a Fidesz

2018-03-28 15:48:00

A kampány véghajrájában, 11 nappal a parlamenti választás előtt változatlanul őrzi előnyét a Fidesz-KDNP, a kormánypártok akár 50 százalék feletti szavazataránnyal is számolhatnak - közölte a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel. 

    A Jobbikra 15, az MSZP-Párbeszéd listára 11, az LMP és a DK listáira pedig 8-8 százalék szavazna a Nézőpont szerint.
    A március 3. és 19. között, ezer választó megkérdezésével készített reprezentatív felmérés szerint így ötpárti lenne az új parlament.
    A kutatás alapján a teljes felnőtt népesség 41 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 9, az MSZP-nél 5 százalékos, míg az LMP és a DK tábora 4-4 százalékos. A Momentum Mozgalomnál 2, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál 1 százalékot mértek.
    A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve - ami a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciáját jelenti - a Fidesz-KDNP-re továbbra is 52 százalék szavazna. A Jobbikot a biztos szavazók 15 százaléka választaná, ami még mindig elmarad a párt 2014-es listás - csaknem 21 százalékos - választási eredményétől. Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 11, az LMP-re és a DK-ra egyaránt 8 százalék szavazna.
    A Momentum 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékot kapna a biztos szavazók körében, eszerint a két párt nem jutna be a parlamentbe. Minél magasabb lesz a választási részvétel, annál inkább veszélyeztetve van a 10 százalék alatti pártok bejutása - áll a Nézőpont felméréséből készített összegzésben.