Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkezdődött a nyári időszámítás

2018-03-25 09:52:00

Megkezdődött a nyári időszámítás, hajnali 2-kor 3 órára kellett állítani az órákat. Az óraátállítás miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje.

    A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint az átállítással áram, és így évi 4-5 milliárd forint takarítható meg.
    Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.
    Az órák előre állítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV közlése szerint az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja. Az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el. 
    A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt közölte az MTI-vel, hogy az éjszakai járatok vasárnap hajnali 2 és 3 óra közötti indulásai kimaradnak, egyes éjszakai járatok és a H6-os HÉV-pótló busz menetrendjében pedig további változásokra, egyes buszoknál a megszokotthoz képest több jármű indulására kell számítani. Az óraátállítás miatt hajnalban változik a 6-os villamos, valamint a legtöbb éjszakai busz közlekedése.