Gedeon napja van. | 2024.03.28

Horst Seehofer: a német kormány erős államot épít

2018-03-23 12:15:00

A német kormány erős államot épít, hogy megvédje az emberek biztonságát - jelentette ki Horst Seehofer belügyminiszter pénteken a szövetségi parlamentben (Bundestag).

    A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke belügyminiszterként mondott első parlamenti beszédében hangsúlyozta, hogy pártja, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciós kormányának legfőbb célja a társadalmi megosztottság leküzdése és az összetartás megerősítése.
    Ezért a kormány számára kiemelt ügy a biztonság, amely nem jobboldali vagy baloldali, konzervatív vagy progresszív politikai eszme, hanem emberi jog.
    Németország "liberális, a világra nyitott állam, amely az élni és élni hagyni elvét követi, de amikor polgáraink védelméről van szó, erős államra van szükségünk" - hangsúlyozta Horst Seehofer.
    Hozzátette, hogy legszigorúbban érvényesítik a zéró tolerancia elvét minden szabálysértéssel és törvényszegéssel szemben. Ez a gyűlölködésre és a másként gondolkodók vagy más vallásúak elleni erőszakra is érvényes - mondta a miniszter.
    Tárcája terveiről a többi között elmondta, hogy tovább fejlesztik az intelligens térfigyelő kamerás rendszereket, létrehoznak 7500 új állást a rendőri szerveknél, és egy úgynevezett rendőrségi mintatörvény révén erősítik a szövetségi berendezkedés révén széttagolt intézményrendszer tevékenységének egységét, hogy az állam lakóhelytől függetlenül egyformán gondoskodhasson az emberek biztonságáról.
    A menekültüggyel kapcsolatban az új kormány három területre összpontosít. Az első az úgynevezett humanitárius - a menekültügyi rendszerbe irányuló - bevándorlás korlátozása; Horst Seehofer kiemelte, hogy első alkalommal sikerült rögzíteni egy koalíciós szerződésben az ilyenfajta bevándorlás korlátozását. Így a kormánypártok közös célja, hogy legfeljebb az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban legyen a humanitárius okból befogadott emberek száma.
    A második ügy a menekültügyi rendszer hatékonyságának erősítése, az eljárások gyors lefolytatása és a védelemre nem szoruló menedékkérők hazajuttatása. Ezt szolgálják az új típusú befogadóközpontok, amelyekben a kérelmük jogerős elbírálásáig elhelyezik a menedékkérőket. 
    A harmadik terület a menedékkérők között lévő bűnözőkkel és a közbiztonságot veszélyeztető személyekkel szembeni határozott fellépés - mondta Seehofer, kiemelve, hogy el kell utasítani a törvényeket megsértő vagy a Németországban élő emberek biztonságát fenyegető menedékkérőkkel kapcsolatos minden "szociálromantikus" elképzelést.