Gedeon napja van. | 2024.03.28

Péntek délutánig lehet jelentkezni nemzetségi névjegyzékbe

2018-03-22 11:39:00

A nemzetiségi választópolgárok péntek délután 16 óráig jelentkezhetnek még a nemzetiségi névjegyzékbe, ha az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni.

    A Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítése szerint eddig a legtöbben német (több mint 32 ezren), illetve roma (valamivel kevesebb mint 20 ezren) nemzetiségiként kérték regisztrációjukat, a horvátok 2100-am regisztráltak, a többi nemzetiségi száma ennél kevesebb. Nemzetiségi névjegyzékbe az összesítés szerint valamivel kevesebb mint 60 ezren regisztráltak.
    A 13 nemzetiségnek várhatóan lesz szavazati joggal nem rendelkező szószólója az új parlamentben, ehhez ugyanis elég, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 8-án.
    A nemzetiségek - ha elegendő szavazat érkezik a listájukra április 8-án - szavazati joggal rendelkező képviselőt is küldhetnek az Országgyűlésbe, kedvezményes mandátumot szerezve az országos listáról. Ehhez a pártok listás mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedére van szükség. Négy éve 22 022 szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy egy nemzetiségi önkormányzat kedvezményes mandátumot szerezzen, de magasabb választási részvétel esetén a kedvezményes mandátumhoz is több szavazat kell.