Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekasmesterek országos versenye Naszályon

2018-03-22 09:50:00

Fazekasmesterek munkáiból rendeznek vásárt és bemutatót a hétvégén Naszályon a 11. Országos Fazekasmester Találkozón - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

    A Tata és Komárom között fekvő település művelődési házában szombaton a mesterek négykezes, páros korongozóversenyén negyven centiméternél nagyobb céhkancsót készítenek. Vasárnap az inasok vetélkednek a megyei kereskedelmi és iparkamara támogatásával.
    A szervezők a résztvevőknek pályázatot hirdettek, melyre korunk háziasszonyának használati kerámiaedényeit kellett elkészíteni. Egy-egy mestertől három művet fogadtak be a találkozón rendezett kiállításra, a munkákat a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának munkatársaiból alakult zsűri értékeli.
    A kétnapos programon fellép a tatai Pötörke és Kenderke Néptáncegyüttes, Németh Dénes és zenekara, a Kincső Zenekar; a Csevergő Énekegyüttes; Écsi Gyöngyi felvidéki mesemondó és zenész barátai, Kelemen Petra Piroska felvidéki mesemondó, Szénási Veronika naszályi néptáncos.
    Szombaton Schmidt Vilmos vértestolnai kováccsal és Török Eőry Géza budapesti kosárfonóval ismerkedhetnek meg az érdeklődők alkotás közben. Mindkét napon kézműves játszóházzal, agyagozással, korongozással várják a családokat.