Emma napja van. | 2024.04.19

Regisztrálniuk kell a lakcímmel nem rendelkező hajléktalanoknak a voksoláshoz

2018-03-21 09:30:00

Regisztrálniuk kell a lakcímmel nem rendelkező hajléktalan embereknek, ha élni akarnak szavazati jogukkal az április 8-ai országgyűlési választáson.

    A Menhely Alapítvány a honlapján közzétett tájékoztatójában azt írta: március 23-áig regisztrálniuk kell azoknak a szavazni akaró hajléktalanoknak, akiknek üres a lakcímkártyájuk, ha a bejelentett lakcímük - lakó- vagy tartózkodási helyük - megszűnt, vagy már lejárt a tartózkodási hely bejelentkezésük.
    Regisztrálni a választási irodától beszerzett nyomtatványon, vagy online is lehet. A regisztráció útján szavazók csak pártlistára szavazhatnak, egyéni képviselőkre nem.
    A tájékoztató szerint ha csak bejelentett tartózkodási helye - ideiglenes lakcíme - van egy hajléktalan embernek, akkor az ideiglenes lakcíme szerint kerül be automatikusan a névjegyzékbe, és ott szavazhat érvényes személyi okmányai bemutatásával listára és egyéni képviselőre is.
    Ha van bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye - állandó vagy ideiglenes lakcíme -, de nem ott tartózkodik, akkor át kell jelentkeznie oda, ahol ténylegesen tartózkodik.
    Ezt úgy teheti meg, hogy átjelentkezésre irányuló írásbeli
kérelmet nyújt be a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye szerinti választási irodához. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző második napon - április 6-án 16 óráig - kell megérkeznie a helyi választási irodához. Átjelentkezés esetén a lakóhelye szerinti listára, illetve egyéni képviselőre is szavazhat.
    Ha valakinek települési szintű lakóhely bejelentése - csak a település neve, illetve Budapesten a kerület van feltüntetve utca, házszám megjelölése nélkül -, akkor az illető az adott településen kijelölt egyik választókörzetben adhatja le a szavazatát. Ebben az esetben is szavazhat listára és egyéni képviselőre is - olvasható a Menhely Alapítvány tájékoztatójában.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó