Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit

2018-03-18 14:30:00

Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit, aki csaknem két évtized után tér vissza a román fővárosba - közölte csütörtökön a Balassi Intézet bukaresti központja.

    Az egyik tárlat március 20-án nyílik a bukaresti Balassi Intézetben, ahol Korniss Péter hatvanas-hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot bemutató fotói lesznek láthatók.
    Két nappal később, csütörtökön a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben Folyamatos emlékezet címmel nyílik a kornissi életművet új összefüggések mentén bemutató másik tárlat. Emblematikus képei egyéni narratívák sorába állítva jelennek meg a 60-as, 70-es évek román, szlovák és magyar falvakban készített fotográfiáitól kezdve, egészen a legújabb, széki asszonyokat bemutató sorozatáig. 
    A kiállítás hat sorozatot vonultat fel, amely négy szereplő: a szénaforgató lány, Boldizsár Mari, Bálint Anna és Ioan történetét meséli el, illetve a széki asszonyokat ábrázolja Budapesten, az utolsó sorozat pedig a paraszti sorban élő embereket saját környezetükben.
    Korniss Péter bukaresti kiállításai a budapesti Várfok Galéria, a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum és a bukaresti Balassi Intézet közreműködése eredményeként valósulnak meg. A szervezők közlése szerint a művész mindkét kiállításon jelen lesz. 
    Legutóbb 1999-ben a Román Nemzeti Parasztmúzeumban volt egyéni kiállítása kolozsvári születésű alkotónak, aki tavaly ünnepelte 80. születésnapját.
    Korniss munkássága az egyik leggazdagabb magyarországi fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, ez a téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig. Mindemellett Korniss a világ különböző tájain is készített sorozatokat, egyebek mellett Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában.
    Korniss Péter ötven évet felölelő, folyamatosan megújuló, páratlan munkássága előtt a Magyar Nemzeti Galéria 2017-ben egy monumentális életmű-kiállítással tisztelgett, amely történelmi fontosságúnak tekinthető, hiszen Korniss Péter az első élő magyar fotóművész, aki ebben a kitűntetésben részesült és tárlata az utóbbi évek leglátogatottabb kortárs egyéni kiállítása lett Magyarországon - olvasható a szervezők közleményében.