Emma napja van. | 2024.04.19

Búzanemesítő: a Jedlik-díj az egész nemesítési kollektíva elismerése

2018-03-16 12:45:00

A Jedlik-díj az egész búzanemesítési kollektíva munkájának elismerése, az eredmény nem egyetlen ember munkája; a különböző szakterületek összedolgozásával jön létre egy új növényfajta - mondta Láng László díjazott búzanemesítő az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Kifejtette, hogy a növénynemesítés olyan hosszú távú kutatási terület, amit a nemesítők nem nulláról kezdenek, mindenki csatlakozik egy folyamatban lévő nemesítési programhoz. Mint mondta, ő negyven évvel ezelőtt csatlakozott Martonvásáron egy sikeres intézet sikeres programjához, ahol az elmúlt évtizedekben dolgozott.
    Az agrármérnök szerint az a legszebb a szakmájában, hogy a termesztők folyamatosan értékelik a munkáját. Mindig sikerült olyan fajtákat előállítaniuk, ami az adott kor igényeinek megfelelt, termőképességben, minőségben, és termésbiztonságban egyaránt - fejtette ki.
    A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként. Láng László agrármérnök, mezőgazdasági genetikai szakmérnök, mezőgazdaságtudományi doktor és kandidátus. Az MTA martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetében dolgozik. A közreműködésével nemesített búzafajtákat termelik az ország búza vetésterületének több mint felén. 67 őszibúza fajta, 6 őszi durumbúza, 1 tavaszi zab és egy őszi zab társnemesítője. 3 szabadalma, 66 növényfajta szabadalma és növényfajta-oltalma és 24 folyamatban lévő növényfajta-oltalmi bejelentése van.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó