Gedeon napja van. | 2024.03.28

Új orosz ellenzéki párt megalakítását jelentette be Kszenyija Szobcsak és Dmitrij Gudkov

2018-03-16 09:43:00

Változások Pártja elnevezéssel új orosz ellenzéki politikai alakulatot hoz létre Kszenyija Szobcsak elnökjelölt és Dmitrij Gudkov volt parlamenti képviselő.

    A közös pártalakítást Gudkov jelentette be  csütörtökön a Telegram messengeren. A politikus közölte, hogy a párt alapjául a Szobcsakot az elnökválasztáson jelenleg támogató, Andrej Nyecsajev vezette Pogári Kezdeményezés foh szolgálni. Gudkov sajtótitkára, Alekszej Obuhov az Interfax hírügynökséggel közölte, hogy erre a technikai megoldásra azért van szükség, mert egy új politikai szervezet működéséhez szükséges engedély beszerzése "nem reális" Oroszországban.
      A követőikkel megrendezett moszkvai találkozón Szobcsak és Gudkov arról beszélt, hogy a párt soraiba várnak "mindenkit, aki demokrata nézeteket vall". Mint mondták, a 2021-es választáson be kívánnak jutni a parlamentbe. Gudkov szerint az új politikai erő a törvényhozásban a büntető törvénykönyvnek a szélsőségességről szóló paragrafusa eltörlésére, valamint a rendvédelmi szervek feletti parlamenti ellenőrzésre fog törekedni.   
    A 38 éves Gudkov által vezetett, lazán összeszerveződött "egyesült demokratáknak" a tavalyi moszkvai helyhatósági választáson körülbelül 250 jelöltjük győzött. Fő erejük, a liberális Jabloko párt 51 kerületben mintegy 180 mandátumot szerzett. Gudkovot 2013-ban kizárták a szociáldemokrata irányultságú Igazságos Oroszország elnevezésű parlamenti pártból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormánynak az orosz belügyekbe való beavatkozását szerette volna elérni.
    A 36 éves Kszenija Szobcsak volt televíziós műsorvezető a fennálló oroszországi rend alternatívájaként és a liberális, nyugatos erők képviselőjeként pozícionálta magát az elnökválasztási küzdelemben. Jó politikai debattőrként mutatkozott be és sikerült eltávolodnia korábbi, "orosz Paris Hilton"-imázsától. A pártalakítás új politikai perspektíváz nyitott meg előtte a számára kilátástalan vasárnapi elnökválasztás utáni időkre.
    Az egyetlen női elnökjelölt egyébként Szentpétervár első demokratikusan megválasztott polgármesterének, és az orosz alkotmány egyik társszerzőjének, a néhai Anatolij Szobcsaknak a lánya. Az "északi főváros" volt elöljárójának egyik helyettese egyébként Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök volt.