Andrea napja van. | 2024.04.18

Korlátozott hatásúak a Törökországnak nyújtott uniós előcsatlakozási támogatások

2018-03-14 11:55:35

 

Szinte semmilyen eredményt nem hoztak a demokrácia és a jogállamiság terén a Törökországnak folyósított, több milliárd eurós uniós előcsatlakozási támogatások, ennek fő oka az, hogy hiányzott a politikai akarat a török hatóságok részéről - írta szerdán közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék (ECA).

 

    Az Európai Unió 2007 és 2020 között több mint 9 milliárd euró (nagyjából 2800 milliárd forint) értékben nyújtott, illetve nyújt előcsatlakozási támogatásokat Ankarának.
    Az ECA ezen támogatások eredményességét vizsgálta, és arra jutott, hogy ezeket alapvetően jól tervezték meg, történt bizonyos előrelépés, de az Európai Bizottság nem használta ki teljesen a feltételrendszer biztosította lehetőségeket, és több területen veszélyben forog az eredmények fenntarthatósága. Mint közölték: ezek alapján a finanszírozás csak részben volt eredményes.
    Rámutattak, hogy a politikai támogatást élvező területeken (például a vámügy, a foglalkoztatás vagy az adózás terén) indított projektek hozzájárultak ahhoz, hogy Törökország felzárkózzon az uniós vívmányokhoz. Ugyanakkor - mint kiemelték - évek óta nem történt szinte semmifajta előrelépés az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupcióellenes küzdelem, a sajtószabadság vagy a civil társadalom megerősítése terén.
    A számvevőszék szerint Brüsszel jól határozta meg a célkitűzéseket, de a gyakorlatban nem foglalkoztak kellőképp a jogállamiság és a kormányzás bizonyos alapvető szükségleteivel, illetve nem használták ki teljesen a feltételrendszer lehetőségeit a reformok ösztönzésére azokban az ágazatokban, ahol a haladás nem volt kielégítő.
    "A bizottságnak 2018-tól kezdődően célzottabban kellene eljuttatnia a Törökországnak szánt finanszírozást azokhoz a területekhez, ahol régóta esedékesek az uniós csatlakozási folyamatban való előrelépéshez szükséges reformok" - nyilatkozott Bettina Jakobsen, a jelentésért felelős számvevőszéki tag.
    Hivatalosan 2005-ben kezdődtek meg a török uniós csatlakozási tárgyalások, az előcsatlakozási támogatásokat ezt követően kezdték folyósítani Ankara számára.
    Az Európai Unió független, külső ellenőreként az Európai Számvevőszék gondoskodik az uniós adófizetők érdekeinek védelméről, ellenőrzi, hogy a források beszedése és felhasználása során nem történt-e szabálytalanság, és segíti a pénzgazdálkodás javítását.