Valér napja van. | 2018.12.15 | MNB középárfolyam:

Mogherini: sajnálatos, hogy egy tagállam szembement a többi uniós ország akaratával

2018-03-14 08:45

Sajnálatos, hogy az Európai Unió egy tagállama szembe ment a többi 27 uniós tagállam képviselte állásponttal - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban kedden az Európai Parlament plenáris ülésén a migrációról és az ENSZ átfogó, migrációs egyezményének tervezetéről folytatott vitán.

    Elemzők szerint a főképviselő Magyarországra utalt, noha név szerint nem említette.
    Mogherini felszólalásában elmondta, az ENSZ globális migrációs csomagjának tartalmával a többség egyetért, noha sok kérdésről kell még megállapodni a migráció közös kezelése érdekében.
    Kiemelte, a tagállamok, az uniós parlament és az ENSZ hatékony közös munkájára van szükség egy egységes és átfogó megállapodás megkötése érdekében. Együtt ugyanis el lehet érni, hogy kiegyensúlyozott megegyezés jöjjön létre milliók életének javítása érdekében - húzta alá. Az Egyesült Államok a genfi menekültügyi megállapodásából való decemberi kilépését követően az Európai Unió egységére még nagyobb szükség van a migráció kezelése terén - tette hozzá Mogherini.
    A főképviselő kijelentette,  szükséges, hogy az  unió részese legyen annak az ENSZ-megállapodásnak, amely egyebek mellett a szolidaritást, a közös felelősségvállalást hangsúlyozza a migrációval összefüggésben.
    Kiemelte, az unió és az ENSZ feladatai között szerepel a nemzetközi védelemre nem jogosultak emberi méltóság megtartásával történő hazaszállítása, az embercsempészet felszámolása és a migráció gyökereinek kezelése. A célzott együttműködéssel mind a migráció kiinduló országai, mind a tranzitországok,  mind pedig a célországok nyerhetnek - húzta alá. Az ENSZ migrációs állásfoglalása által európai migrációs jövőképet lehet kialakítani az emberi jogokra, a közös felelősségre és a kölcsönös szolidaritásra alapozva - tette hozzá a főképviselő.
     Ami az ENSZ tervezetével kapcsolatos magyar álláspontot illeti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki  a hét elején New Yorkban felszólalt az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson ,  hangsúlyozta: Magyarországazt az alapvélekedést kérdőjelezi meg, hogy a migráció jó és megállíthatatlan.