Piroska napja van. | 2019.01.18 | MNB középárfolyam:

Megnyílt az Ezüstgerely 2018 kiállítás

2019-03-13 18:59

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítóépületében, a SportAgórában kedden megnyílt az Ezüstgerely 2018 - Sport a kortárs magyar művészetben című kiállítás.

    Az ünnepélyes megnyitón Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója, az Ezüstgerely albizottság elnöke kiemelte, hogy harmincadszor adták át az 1961-ben alapított Ezüstgerely díjakat.
    Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hangsúlyozta, hogy a MOB alapvető feladata a sportban rejlő értékek megőrzése, terjesztése.
    "A művészeti alkotásokkal más rétegekhez, illetve más szempontból jut el a sport" - mondta. Ezúttal öt kategóriában 127 alkotó pályázott 592 művel. A zsűri döntése alapján 70 művész 183 alkotása került be a kiállítás anyagába, amely április 7-éig, keddtől szombatig 10 és 17 óra között látogatható.
    Az Ezüstgerely albizottság - hagyományainak megfelelően - hangsúlyozottan művészi igénnyel készült, a sport, az olimpia, a testnevelés és a természetjárás, azaz a testkultúra egész területének témavilágát felölelő alkotásokat várt képzőművészet, alkalmazott művészet, sportfotó, irodalom és film-videó kategóriában. 
    A pályázat kiírója a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, lebonyolítója a Nemzeti Sportközpontok - Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkársága. 
    Esterházy Péter író posztumusz életműdíjban részesült.
    A sportfotó kategóriában az MTVA/MTI két munkatársát is díjazták: Ezüstgerely-díjat kapott Illyés Tibor, elismerő oklevelet pedig Komka Péter. 
    
    Ezüstgerely-díjasok:
    Alkalmazott művészeti kategória
Földes Zoltán: Állítható fekvenyomópad
    Sportfotó kategória
Illyés Tibor beadott munkái 
    Irodalom kategória
dr. Takács Ferenc: Irodalom és testkultúra
Ezüstgerely életműdíj (posztumusz): Esterházy Péter
    Film-videó kategória:
Simonyi Balázs: Ultra 
    A képzőművészeti kategóriában a zsűri az Ezüstgerely díjat nem adta ki.