József napja van. | 2024.03.19

Morawiecki fogadta a budapesti ünnepségekre induló lengyeleket 

2018-03-13 18:15:00

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden hivatalában fogadta a március 15-i budapesti ünnepségekre induló lengyelek képviselőit, akiknek azokról az eszmékről beszélt, amelyeket Lengyelország és Magyarország együtt képvisel Európában.

    A Gazeta Polska című lengyel konzervatív napilap körül szerveződő polgári körök tagjai idén immár hatodik alkalommal vesznek részt a március 15-i ünnepségeken a Civil Összefogás Fórum (CÖF) meghívására.
    A lengyel kormányfői hivatal honlapján elérhető videofelvétel szerint Morawiecki a találkozón megköszönte a Budapestre készülő lengyelek szolidaritását "a magyar testvérnemzettel", azt, hogy tevékenységüknek köszönhetően "virágoznak a két társadalom közötti informális kapcsolatok".
    A lengyelek és a magyarok együtt próbálják "átalakítani Európát a valódi szabadság, szolidaritás, igazságosság szellemében" - fogalmazott Morawiecki, aki úgy vélte, hogy ez a jelenlegi körülmények között nem mindig könnyű, így "érdemes együtt tartani".
    A Gazeta Polska internetes honlapja, a niezalezna.pl hétfőn a magyar ünnepségeken való lengyel részvétellel hozta kapcsolatba és provokációnak minősítette azt a Ryszard Czarnecki névvel aláírt, az Orbán-kormányt bíráló levelet, amelyet minap a pestibulvar.hu nevű hírportál tett közzé. Czarnecki a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője, aki az Európai Parlament 2012. februári, a magyar kormánnyal foglalkozó vitájában kiállt a magyar miniszterelnök mellett.
    A lengyel honlap "közönséges hamisítványnak" minősítette a pestibulvar.hu közlését. A közzétett anyagtól maga Czarnecki is elhatárolódott, és a niezalezna.pl-nek nyilatkozva leszögezte: "a fake news a 21. század fegyvere, ezért (a levélhamisítványt) nem szabad alábecsülni". Mindazonáltal - vélte - "a lengyel-magyar barátságot semmi sem aknázza alá". A magyarok tudják: a lengyelek "hálásak nekik azért, hogy védték Lengyelországot" - mondta Czarnecki, aki ezzel vélhetően a Lengyelországgal szemben kezdeményezett, az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás kapcsán tanúsított magyar kiállásra utalt.